Nina Simone Umelkyňou mesiaca

Nina Simone Umelkyňou mesiaca

 

Hudobné vydavateľstvo Legacy Recordings, dcérska spoločnosť Sony Music Entertainment, menovali Ninu Simone za Umelkyňu mesiaca (Artist of the Month) februára 2013. Pri príležitosti osemdesiateho výročia od jej narodenia tak pripomínajú tvorbu a život hudobníčky.

 

Kariéra speváčky, klavíristky a aranžérky Eunice Kathleen Waymon, známej vo svete pod pseudonymom Nina Simone, sa začala v roku 1958, keď naspievala vlastnú verziu skladby „I Loves You, Porgy“ z Gershwinovej opery Porgy and Bess. Počas takmer päťdesiat rokov trvajúcej kariéry nahrala Nina Simone viac ako štyridsať albumov. 

 

Legacy Recordings na svojej webstránke ponúkajú množstvo jej titulov, ako napríklad Nina Simone - The Complete RCA Album Collection; The Essential Nina SimonePlaylist: The Very Best of Nina Simone a Nina Simone - Love Songs

 

Okrem hudobných titulov ponúkajú fanúšikom a zberateľom set To Be Free: The Nina Simone Story. Set troch CD a jedného DVD vydali Legacy Recordings v roku 2008 a ide o najširšiu zbierku hudby Niny Simone. Obsahuje 51 audio nahrávok, z ktorých osem predtým nevyšlo na žiadnom inom albume. Skladby v tejto zbierke sú z rokov 1957 až 1993, ktoré Nina Simone nahrala pre rôzne spoločnosti (Colpix, Philips, RCA, CTI, Elektra, Bethlehem) a DVD obsahuje 23-minútový dokument, v ktorom je zaznamenaných ďalších deväť jej vystúpení.

Foto: honestlyabroad.tumblr.com

-nat-

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...