Nová tvár na jazzovej scéne: Marta Kloučková predstavuje skladbu After Love aj s videoklipom

Nová tvár na jazzovej scéne: Marta Kloučková predstavuje skladbu After Love aj s videoklipom
Patrik Gömöri

Jazzová speváčka Marta Kloučková sa chystá v polovici novembra vydať svoj debutový album Loving Season. Už z názvu je jasné, že Martina prvotina bude plná lásky a citu. Výnimkou nie je ani ochutnávka z pripravovaného albumu - pieseň After Love, ktorá vznikla na motívy básne z 1. polovice minulého storočia. Súbežne so skladbou v štúdiu SONO Records vznikol aj nový videoklip.

 

Marta Kloučková je multižánrová speváčka a výrazná osobnosť súčasnej českej jazzovej scény. Je finalistkou prestížnej medzinárodnej súťaže jazzových vokalistov Voicingers 2017 a semifinalistkou medzinárodnej súťaže Riga Jazz Stage 2018. Približne deväť rokov vystupuje na českej klubovej scéne a na miestnych aj zahraničných festivaloch, v polovici novembra predstavuje fanúšikom debutový album Loving Season, na ktorom sa nachádza aj aktuálna novinka, skladba After Love.

Inšpiráciou pri vzniku piesní sa stali básne Sary Teasdale

“K básniam Sary Teasdale som sa dostala pred rokmi. Čítala som si veľa básní a väčšina z nich vo mne rezonovala - akoby ani nevznikli takmer pred sto rokmi, ale v súčasnej dobe. Tieto témy sú mnohokrát veľmi nadčasové. Páčila sa mi báseň After Love, ktorá popisuje vzťah dvoch partnerov, v ktorom už dávno chýba iskra - ale z môjho pohľadu tá situácia nie je popísaná nijako tragicky, skôr ide o konštatovanie,” opisuje Marta Kloučková, čo pre ňu bolo inšpiráciou pri vzniku skladby After Love. Pieseň sa v priebehu piatich rokov menila, kým dospela do súčasnej podoby, kde sa pokojný komentár mení v naliehavejšiu pasáž, v ktorej je zjavná ľútosť nad vzniknutou situáciou. Marta Kloučková príbeh piesne opisuje takto: “After love nemusí nutne znamenať koniec. Po rokoch sa môže stať, že sa zo vzťahu vytratí iskra… Ale je podle mňa dobré vedieť, že sme to my, kto ju môže opäť zažať. Nemá zmysel ju stále dookola hľadať v nových a nových vzťahoch... Vzťah nie je iphone - aspoň pre mňa nie.” Na albume sú ešte tri texty Sary Teasdale, všetky o láske a vzťahoch, všetky nadčasové, hlboké a krásne.

 

 

Klip a pieseň nahrávali všetci hudobníci naraz (tak bol tiaž nahraný celý album), ide o live nahrávku, ku ktorej sú potom dotočené zábery. Marta opisuje natáčanie: “Museli sme kvôli kamere trochu pozmeniť postavenie nás aj mikrofónov, na albume potom poslucháči nájdu trochu odlišnú verziu. Točilo sa asi pol dňa, kreatívne duo Van and Haus - David Vaníček a Lukáš Hausenblas - odviedlo fantastickú prácu a naviac to bola zábava (smiech). Milujem live klipy zo štúdia, fungujú pre mňa lepšie, než vymyslený príbeh. Aj keď proti príbehom samozrejme nič nemám, no tieto záznamy sú autentickejšie a pre mňa v rámci žánru, ktorému sa venujeme, zaujímavejší.”

Album Loving Season je debutom speváčky, textárky a songwriterky Marty Kloučkovej a vyjde v polovici novembra v rámci slovenského labelu Hevhetia. Pokrstený bude 7. januára v Jazz Docku za účasti Davida Dorůžka a Clarinet Factory. Zahŕňa piesne, ktoré vznikli za posledných päť rokov, avšak finálnu podobu mnohé z nich získali až dnes.  Témou je láska a jej rôzne fázy a formy - od zamilovánia, cez hlbokú aj platonickú lásku, až po jej zdanlivú či reálnu absenciu. Album je osobnou a emotívnou výpoveďou autorky, snaha o prebudenie citu v dnešnej pretechnizovanej dobe plnej pozlátka a pretvárky. "Priala by som si, aby sa v ľuďoch pri počúvaní albumu niečo pohlo, aby si spomenuli, aké to je byť zamilovaný, naozaj hlboko cítiť," vysvetľuje Marta. Okrem spomínaných básní Sary Teasdale na albume nájdete aj Martine autorské texty. Album sa natáčal v júni v štúdiu SONO pod zvukovým dohľadom Adama Karlíka (ktorý sa tiež postaral o mix a mastering) v zostave: Vít Křišťan - klavír, Fender Rhodes - zvonkohra, Jan Fečo - kontrabas, Marek Urbánek - bicie a perkusie, Marta Kloučková - spev. Hosťami na albume sú gitarista David Dorůžka, súbor Clarinet Factory a flautista Oto Reiprich.

Marta Kloučková je multižánrová speváčka a výrazná osobnosť súčasnej českej jazzovej scény, finalistka mezinárodnej súťaže jazzových vokalistov Voicingers 2017 a semifinalistka súťaže Riga Jazz Stage 2018. Na českej klubovej scéne a miestnych aj zahraničných festivaloch sa pohybuje už takmer desať rokov. Okrem svojho sólového projektu pôsobí vo vokálnom ansámbli SKETY, je pravidelným hosťom progresívneho big bandu Concept Art Orchestra, na spoluprácu ju oslovila Juhočeská filharmónia, Clarinet Factory, David Dorůžka, Floex či Jan Smigmator. Od roku 2018 pôsobí v sprievodnej kapele Báry Polákovej.

foto: www.jazz.rozhlas.cz
Tlačová správa

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...