Nový album Štefana Bartuša pokrstí Lucia Lužinská

Nový album Štefana Bartuša pokrstí Lucia Lužinská
jazz.sk

BRATISLAVA – Nahrávku, v ktorej obohatil džez o prvky vážnej hudby aj world music, predstaví výnimočný kontrabasista a skladateľ Štefan ,,Pišta“ Bartuš 15. marca 2012 v bratislavskom Divadle Aréna. Album Collectivity vznikol počas slovenského turné džezmena s projektom JazzBrothers, ktoré sa konalo na jeseň roku 2011.

Krstnou mamou novej, mimoriadne originálnej nahrávky bude popredná slovenská džezová speváčka Lucia Lužinská. A jedinečným večerom 15. marca 2012, ktorý sľubuje stretnutie mnohých známych slovenských hudobníkov, bude sprevádzať svetový bubeník Martin Valihora.

,,Keď sa muzikant odovzdá hudbe, v čase, keď tvorí, ako keby mal kontakt s niečím nadpozemským. Je to skoro ako omša či meditácia,“ uvažuje nad albumom Collectivity Štefan ,,Pišta“ Bartuš. ,,Zrazu človek splynie s hudbou a práve to je to, prečo sa džezu nedá odolať. A ešte viac, keď má prajné publikum, ktoré po koncerte odchádza  šťastné, spokojné, vďačné. To je najkrajšie na celom hraní,“ dodáva kontrabasista a skladateľ.

V projekte JazzBrothers hrá s Bartušom prvá liga slovenských džezmenov: klavirista Ľuboš Šrámek, gitarista Michal Bugala a hráč na bicie nástroje Peter Solárik. Na koncertoch, a tak aj na albume Collectivity, s nimi účinkoval jeden z najlepších svetových saxofonistov, Američan Andy Middleton. Pre jeho vyťaženosť ho na krste nahradí Jure Pukl zo Slovinska.

„Inšpiratívna a plnokrvne swingujúca hudba. Vášnivo zahrané skladby, inteligencia a veľké poznanie. Vynikajúce inštrumentálne výkony a skvelá muzika.“, opísal Bartušovu hudbu svetoznámy americký  trubkár Randy Brecker.

 

,,Štefan ,,Pišta“ Bartuš je neskutočne talentovaný a tvorivý džezový kontrabasista. Mal som tú česť s ním pred časom vystupovať, ale jeho projekt JazzBrothers je omnoho vyspelejší, čerstvejší a originálnejší. Jasne rozoznateľné hudobné korene a dokonalá atmosféra New Yorku, ktorú z nahrávky cítim, mi dáva šancu dotknúť sa reality vždy, keď ho počujem,“ povedal o albume Collectivity popredný poľský saxofonista Piotr Baron.

Okrem novej nahrávky predstaví Štefan ,,Pišta“ Bartuš na krste 15. marca 2012 v Divadle Aréna aj dokumentárny film zo zákulisia jesenného turné a nahrávania albumu. Ako svoj debutový dokument ho nakrútil Miloš Jakubík, ktorý študuje Ateliér strihovej skladby v 4. ročníku Vysokej školy múzických umení v Bratislave. A keďže film s názvom JazzBrothers bude aj súčasťou nového albumu, ,,tajné“ životy špičkových slovenských džezmenov bude môcť spoznať široký okruh fanúšikov džezu.

,,Keď som mal desať rokov – ako môj syn teraz – alebo možno ešte menej, otec ma učil hrať ľudové pesničky na klavíri. Bola to pre mňa dobrá škola, aj keď sa mi vtedy veľmi nechcelo. On hral na husliach melódiu a ja som musel hľadať harmóniu podľa sluchu,“ prezradil o svojich hudobníckych začiatkoch Bartuš. ,,Otcovi som venoval skladbu Period, ktorú sme počas turné s JazzBrothers hrali vždy ako prvú,“ dodal džezmen.

Štefan ,,Pišta“ Bartuš sa narodil 4. apríla 1978 v Lučenci, s manželkou majú syna a dcéru. Na kontrabase začal hrať, keď mal 13 rokov, študoval na konzervatóriu Jána Levoslava Bellu v Banskej Bystrici a Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Bartuš spolupracoval s poprednými slovenskými aj medzinárodnými džezovými hudobníkmi: Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band, Pavol Bodnár - InterjazzionalBand (album získal ocenenie Aurel), Jozef ,,Dodo“ Šošoka Quartet, Tomáš Gajlík trio, Michal Bugala Group, Ľuboš Šrámek East European Artsemble, Rick Margitza, Jeff Gardner, Andy Middleton, Howard Curtis, Harry Sokal, Fritz Pauer, Danilo Memolli, Jánusz Muniak, Kornél Fekete Kovács, Sandro Gibelliny, Gail Anderson, Danny Grisset, Vladimir Kostadinovic, Karen Adwords, Juraj Bartoš, Martin Valihora, Berco Balogh a ďalší.

Zdroj: Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...