Októbrové Jazzové pozdravy z Grécka. Kostas Patsiotis: October

Októbrové Jazzové pozdravy z Grécka. Kostas Patsiotis: October
Miroslav Halak

Jazz je doma všade! Tento výrok je o to povzbudzujúcejší, že v sebe implikuje množstvo potencialít vývoja. Aj v grécku je jazzová scéna živá a jej produkcie stoja za spoznávanie. Mne sa naskytla príležitosť oboznámiť sa s projektom kontrabasistu Kostasa Patsiotisa, ktorý mi spolu so svojim kvartetom pripravil veľmi príjemné nedeľné popoludnie. Korešpondujúc s ročným obdobím a dokonca aj konkrétnym mesiacom je album "October" kaleidoskopom hrejivých farieb utešujúcich nás v letargicky skracovaných a teplotne regresívnych dňoch.

 

Priznám sa, s gréckou hudobnou scénou, aj keď menej jazzovou než progrockovou, som si doteraz spájal predovšetkým meno Apostolis Anthimos. Tento gitarista legendárneho poľského tria SBB (Silesian Blues Band, resp. Szukaj, Burz, Buduj – Search, Break, Build) sa pri tom ale už narodil v Poľsku, takže to ani neplatí. Kontrabasista Kostas Patsiotis mi ale moje hudobno-národnostné obzory skutočne rozšíri aj o bájne Hellas. Pracovitý skladateľ a hudobný pedagóg pôsobiaci v Aténach sa po množstve nahrávok, v ktorých pôsobil ako sideman, posunul do role kapelníka a autora. 

 

 

V príznačne nazvanom albume, ktoré oficiálne vydal vo vlastnej réžii 20. októbra 2023 sa kompozične pridŕžal skôr dôrazne melodických postupov, než aby experimentoval s formou a obsahom skladieb. Sedem kompozícií albumu "October" je skrz naskrz harmonicko-lyrickým celkom s uhrančivou refrénovitosťou a improvizovanými plochami súznejúcimi s dominantnými motívmi a elegantne dramatizujúcimi ich vnútorné štruktúry. Práve tieto, povedzme mikropnutia v jasne danej kostre skladby sú príčinou tej spomenutej uhrančivosti, teda toho pútania pozornosti, pretože Kostasovi aj s jeho spoločníkmi Yannisom Papadopoulosom na klavíri, Michaelom Tsiftsisom na gitare a Dimitrisom Klonisom na bicích nástrojoch, sa výborne darí dynamizovať hlavné naratívne línie skladieb a tým permanentne ozvláštňovať inak konštantne nostalgické a melancholické atmosféry albumu. "October" Kvarteta Kostasa Patsiotisa je albumom týchto dní, albumom ktorý prvoplánovo nepodporuje splín jesenného šera ale naopak láka nás hľadať čaro nuáns tej bohatej palety tónov, akou okrem prírody disponuje aj jazz!  

 

Autor: Miroslav Haľák

 

Galéria

Októbrové Jazzové pozdravy z Grécka. Kostas Patsiotis: October
Októbrové Jazzové pozdravy z Grécka. Kostas Patsiotis: October

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...