Ondřej Pivec: Od jazzu ku gospelu

Ondřej Pivec: Od jazzu ku gospelu
jazz.sk

Ondřej Pivec sa narodil 4. marca 1984 v Brne. Začínal hrou na klasické piano, ale čoskoro sa dostal k jazzu - a začal hrať na organ Hammond. Jeho vzormi, ktorými sa inšpiroval, boli Sam Yahel, Larry Goldings, Jimmy Smith, Larry Young a ďalší. Vzdelával sa napríklad u legendárneho britského organistu Mikea Carra, a tiež talianskeho virtuóza Alberta Marsica - a počas svojho pobytu v New Yorku v roku 2007 študoval aj u Sama Yahela. Od roku 2009 žije v New Yorku, kde pravidelne hrá v harlemských černošských kluboch a tiež v pravom černošskom kostole - čo sa doteraz žiadnemu európskemu hráči na Hammondove varhany nepodarilo.

 

Hammond organ nie je typickým nástrojom na súčasnej jazzovej scéne. Jeho zvuk je spätý s gospelom, hardbopom či jazz rockom. Aj v modernom jazze je počuť v hre protagonistov tohto nástroja (Larry Goldings, Sam Yahel) vplyvy histórie. Aká hudba formovala váš štýl a prečo ste sa rozhodli pre hammond organ a nie klavír?

To rozhodnutí nebylo na mě - učinil je roman Pokorný v roce 2002, když mě přizval do kapely. Ale hammondky jsem miloval už od gymnázia - poslouchal jsem desky Jimmy Smithe, Joey DeFrancesca a Richarda Groove Holmese. V současnosti hodně pracuju na Gospelu a RnB - hudbě která mne oslovuje asi ze všeho nejvíc

 

V začiatkoch kariéry Wesa Montgomeryho bol jeho súpoluhráčom v triu skvelý organista Melvin Rhyne. Podľa všetkého tento hudobník ešte stále žije v New Yorku. Ktorí organisti v histórii jazzu vám prirastli k srdcu najviac?

Ano, Mel Rhyne stále žije a hraje. Mí největší favorité z jazzu jsou Jimmy Smith a Dr Lonnie Smith. V gospelu je to Billy Preston, Reverend Charles Nicks či Butch Haywood.

 

Na poslednom koncerte Joey DeFrancesca v Bratislave hral tento hudobník na napodobeninu hammond organu KeyB duo. Viem, že toto je najväčší problém nástroja - málokedy sa dá hrať na originálny Hammond s Leslie bedňou.   Ako tento problém riešite vy?

Žiju v New Yorku. Tady se stále najdou místa kde varhany mají, takže hraju hlavně tam. Ale pošilhávám po Nord C2D. Když uvidím, že pro něj budu mít uplatnění, naśtroj pořídím.

 

Zvuk hammondov je úzko spätý s gitarou a bicími, prípadne obohatený o sax. Každopádne táto kombinácia dvoch harmonických nástrojov, ktoré sa delia o harmóniu a majú vyvážený zvuk je takpovediac kultová. V poslednej dobe hrávate s DeFrancescovým gitaristom Paul Bollenbackom. S ktorými ďalšími gitaristami ste si zahrali a ským by ste určite chcel hrať?

Paul Bollenback je neuvěřitelně invenční a vkusný kytarista. Hrál jsem s Peterem Bernsteinem, Edem Cherrym, Randy Napoleonem a dalšími. A s kým bych chtěl, Určitě s Bensonem.

 

Sú nejaké albumy, ktoré boli pre vás prelomové? Čo by ste odporučili si určite vypočuť?

Billy Preston: Everybody likes some kind of music, Jimmy Smith: Angel Eyes, Andrae Crouch: The Journey, Dr Lonnie Smith: Spiral

 

 

Aký je život na New Yorkskej jazz scéne? Aké sú plány do budúcnosti?

Já se na jazzové scéně moc nepohybuju, jsem spíš hodně v gospelu a RnB. Jazz hraju akorát jednou týdně v klubu Smoke na Broadwayi. Příští měsíc natáčíme desku s fusionovým triem CPR, příští rok bych měl dělat desku profilovou, která asi překvapí všechny co si ji koupí.

-rob-

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...