Online Jazz Revue 10/2013

Online Jazz Revue 10/2013
jazz.sk

Táto stránka je pre všetkých, ktorí chcú odoberať mesačný sumár najzaujímavejších udalostí zverejnených na Jazz.sk. Dole pod ukážkou Newslettera sa môžete pridať k odberateľom (mail raz mesačne). 

 

Milí priatelia jazzu,

jeseň býva vďaka svojskému systému podpory kultúrneho diania na Slovensku oslavou hudby. Najbližšie mesiace môžeme očakávať koncerty veľkých mien. Pre nás to znamená zvýšenú redakčnú aktivitu, chceme totiž, aby ste dostávali všetky dôležité informácie z hudobného sveta načas. Ak náhodou nepatríte k pravidelným návštevníkom jazzových stránok, nasledujúci súhrn top udalostí z jazzového sveta je určený práve Vám.

  • Český kontrabasista Robert Balzar nahral svoje najnovšie CD v New Yorku. Album sa dostane na pulty v najbližších dňoch a hudobník ho onedlho predstaví aj slovenskému publiku.
  • Pravdepodobne najprestížnejšou jazzovou súťažou na svete je Thelonius Monk International Jazz Competition. Pomenovaná je podľa novátorského klaviristu a v tomto roku ju prvýkrát v histórii nástrojov vyhrala žena, saxofonistka Melissa Aldana.
  • Festivale komornej hudby - Konvergencie predstavil tiež slovenských jazzmanov v hudobnom dialógu. Ako tieto nové hudobné projekty vyzneli sa dozviete v reportáži.

  • Free Flying je názov najnovšieho albumu dvojgeneračného dua vychýrených hudobníkov. Na pódiu newyorského jazzového klubu hotela Kitano sa zišli veterán jazzového klavíra Fred Hersch a už vyrastené zázračné dieťa jazzovej gitary Julian Lage.
  • V produkcii Hevhetia Records vychádza záznam zo živého koncertu BKK tria v Košiciach. DVD obsahuje aj bonusový materiál a rozhovory s hudobníkmi.

     

  • Pravidelný seriál Jazzman týždňa prináša profily najväčších osobnosti jazzu. Tentokrát sme predstavili George Mraza, Earl Klugha, Dave Hollanda, či Jean Luc Pontyho.
  • Večerný jazzový ateliér je šanca pre budúcich jazzových muzikantov zahrať si v skupine a cítiť skupinový feeling, ktorý dáva hudbe ďalší rozmer. Takto opísal nové podujatie jeden z účastníkov prvého pilotného dielu nového podujatia. Ako prebiehal ateliér s Lektorom Matúšom Jakabčicom sa dozviete tu.

 

To je len malý výber z toho, čo sa objavilo za posledný mesiac na portáli Jazz.sk. Množstvo koncertov, pozvánky na festivaly, reportáže, profily slovenských a českých hudobníkov, to všetko nájdete na jazzových stránkach.

Boris Čellár a tím Jazz.sk
Ilustrácia na obálke © Michal Kečkeš
Jazz.sk - Dobrá hudba spája

 

Odporúčame najbližšie koncerty:

Prihlásiť sa na odoberanie noviniek

Zadajte Vašu e-mailovú adresu, na ktorú chcete dostávať novinky z nášho portálu

Galéria

Online_Jazz_Revue_2013_10_s.jpg

 

 

Ďalšie články

Thelonius Monk ožíva na edícii archívnej nahrávky z Paríža, 1969
Priaznivcov tradičného jazzu iste v predvianočnom čase poteší jeden z najnovších počinov...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...