Openair jazzáky s Andrejom Šebanom, Petrom Lipom a Ninou Kohout

Openair jazzáky s Andrejom Šebanom, Petrom Lipom a Ninou Kohout
Peter Motyčka

Krásne prostredie záhrady pri rusoveckom parku a tri koncerty skvelej slovenskej hudby - legendárny Peter Lipa, geniálny hudobník Andrej Šeban a mladá talentovaná speváčka Nina Kohout otvoria 10. septembra v Sankt Vitus Kaffee v Rusovciach tohtoročnú koncertnú jazzákovú jeseň. Vstupenky na tohtoročné jazzáky – či už Openair Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa, alebo na „veľké“ októbrové BJD sú už v predaji.

 

Jazzákový večer v Rusovciach otvorí svojim koncertom Nina Kohout - mladá speváčka a skladateľka, ktorej meno v ostatnom čase stále viac rezonuje. Vo svojej hudbe spája tajomné odtiene slovenského folklóru, vážnu hudbu a sviežosť inovatívneho trip-hopu. Absolvovala štúdium na prestížnej hudobnej škole The BRIT School, na ktorej pôsobili aj Adele či Amy Winehouse. V roku 2020 získala titul Objav roka na Radio_Head Awards. Jej tvorba boduje aj v zahraničí – zaujala v britskom rádiu, americké rádio KEXP označilo jej skladbu Moonlight za Song Of The Day, koncertovala na festivaloch v Brightone, Linzi, Ljubljane a svoju tvorbu predstavila aj na najväčšom európskom showcaseovom festivale Eurosonic. Popri vlastných koncertoch a projektoch ju fanúšikovia poznajú aj z koncertov s kapelou Autumnist či zo skladby Gejša kapely Fallgrapp.

 

 

Andrej Šeban sa na openair jazzákoch predstaví s vlastným recitálom. Na hudobnej scéne pôsobí od konca 70. rokov ako rešpektovaný koncertný a štúdiový hudobník. Založil a pôsobil vo viacerých úspešných hudobník projektoch ako Burčiak, Banket Richarda Müllera, Combo Petra Lipu, progresívnu kapelu Free Faces, spolupracoval s umelcami ako Pavol Hammel, Dežo Ursiny, Peter Lipa, Marika Gombitová alebo Robo Grigorov. Doteraz vydal trinásť sólových albumov a aktuálne pripravuje vydanie novej nahrávky „Slovenský sen“, ktorá bude voľným pokračovaním „Rock and Rollu z Rači“. Aj skladby z pripravovaného albumu si budú môcť vypočuť fanúšikovia počas jeho vystúpenia 10. septembra.

 

 

Peter Lipa, otec slovenského jazzu a Bratislavských jazzových dní, jedna z najvýznamnejších osobností slovenskej hudobnej scény, tento rok oslávil 80 rokov. Jeho tohtoročné koncerty majú špeciálnu atmosféru a bude tomu tak aj na zahajovacom koncerte BJD. Okrem svojho pestrého repertoáru zahrá aj skladby z nového úspešného albumu „NOLA“. Koncertný večer 10. septembra je zahajovacím koncertom Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa 2023. Hlavný festivalový program bude od 20. do 22. októbra, ako headlineri vystúpia The Comet Is Coming, Kamaal Williams a Kokoroko. Ďalšie mená oznámia organizátori čoskoro. Detailné informácie o festivale sú k dispozícii na www.bjd.sk.

 

 

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Openair jazzáky s Andrejom Šebanom, Petrom Lipom a Ninou Kohout

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...