Opustil nás ďalší velikán. Trombonista Curtis Fuller sa dožil 86 rokov

Opustil nás ďalší velikán. Trombonista Curtis Fuller sa dožil 86 rokov
Dávid Oláh

Iba včera sme sa dozvedeli smutnú správu o odchode ďalšej legendy. V sobotu 8. mája 2021 vo veku 86 rokov zomrel legendárny jazzový trombonista Curtis Fuller. Išlo o člena Art Blakey´s Jazz Messengers a mnohých ďalších zoskupení. Okrem iného bol sidemanom aj na ikonickom albume Johna Coltrana "Blue Train". 

 

Trombonista Curtis Fuller sa narodil 15. 12. 1934 v Detroite ako sirota. Na strednej škole bol spolužiakom jeho budúcich kolegov ako napríklad Paul Chambers, Donald Byrd, Tommy Flanagan, Thad Jones a Milt Jackson. 

V rokoch 1953 - 1955 hral v kapele bratov Adderleyovcov a s  vyššie spomínaným Paulom Chambersom. Následne spolupracoval aj s kvintetom Yusefa Lateefa. V 50. rokoch minulého storočia si v Davisovej kapele všimol Curtisa Fullera aj Alfred Lion z Blue Note Records, ktorý ho následne angažoval na nahrávanie. Fuller preto spolupracoval so Sonnym Clarkom a Slideom Hamptonom a s Johnom Coltranom, s ktorým nahrával významný album "Blue Train".

 

Počas svojej bohatej kariéry hral s legendami ako Dizy Gillespie, Bud Powell, Jimmy Smith, Wayne Shorter, Lee Morgan, Joe Henderson. Taktež bol prvým trombonistom v kapele Art Farmer-Benny Golson Jazztet. 

 
V roku 1999 bol ocenený čestným doktorátom z Berklee College of Music a vorku 2007 bol vymenovaný ako NEA Jazz Master. Naďalej učil, hrával a nahrával ako člen New York State Summer School of The Arts a School of Jaz Studies.
 

 

 

Dávid Oláh

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...