Opustila nás výnimočná osobnosť: saxofonista Steve Grossman sa dožil 61 rokov

Opustila nás výnimočná osobnosť: saxofonista Steve Grossman sa dožil 61 rokov
Dávid Oláh

Steve Grossman, saxofonista, ktorý sa stal známym v 70. rokoch minulého storočia, kedy spolupracoval s legendami ako Miles Davis a Elvin Jones, navždy opustil tento svet 13. augusta 2020 v newyorskej nemocnici Glen Cove Hospital. Dožil sa 69 rokov. Príčinou jeho úmrtia bola srdcová zástava po chorobe, ktorou dlhodobo trpel. Smutnú správu potvrdil pre portál NPR jeho brat Myles Grossman.

 
Tento výnimočný saxofonista svetového kalibru patril do generácie post-coltraneovskej školy. Okrem Johna Coltranea koncepčne a štýlovo vychádzal z hráčov ako napríklad Sonny Rollins, Jackie McLean a Don Byas.
 
Jeho veľký talent dokazuje aj fakt, že už v 18. rokoch nastúpil do fusionovej kapely Milesa Davisa. v tejto kapele nahradil rolu Wayneho Shortera.
 
Grossmanov odkaz na hudbu Johna Coltranea bol badateľný na albume z roku 1973 "Live at the Lighthouse", na ktorom spolupracoval s legendárnym členom Coltraneovho kvarteta, bubeníkom Elvinom Jonesom. Na tomto albume s ním ďalej hrajú Dave Liebman a kontrabasista Gene Perla.
 
Steven Mark Grossman sa narodil v Brooklyne 18. 1. 1951. Jeho matka bola amatérskou klaviristkou, ktorá podporovala hudobnícku domácnosť. Jeho otec Irving, pracoval ako predavač pre firmu RCA a neskôr sa stal riaditeľom firmy KLH, ktorá sa zaoberala zvukovým vybavením.
 
Mladý Steve začal hrať na altovom saxofóne v tretej triede základnej školy. Jeho starší brat Hal bol trubkár, ktorý sa stal aj jeho prvým hudobným mentorom - viedol ho k štúdiu hudby a hry Charlieho Parkera. Začiaktom 60. rokov minulého storočia žila rodina Grossmanovcov v Pittsburghu. Hal a Steve si založili kapelu The Uniques podľa vzoru v tej dobe nesmierne poulárneho Cannonball Adderley Quintet. 
 
Grossman vydal viac ako dva tucty albumov ako líder. V roku 1985 to bol album s názvom " Love is the Thing", kde ho sprevádza trio Cedara Waltona. V roku 1991 nahral dosku s bebopovým klaviristom Barrym Harrisom. Ďalší s McCoyom Tynerom. Na oboch albumoch hrá na bicích nástrojoch Art Taylor. 
 
Po tom, čo sa presťahoval do talianskej Bologni, kde žil mnohé roky, Grossman stratil svoj "ťah" kariéry jazzového umelca. Po dekáde (v roku 2009) sa vrátil do newyroského klubu Jazz Standard, ktorý zaplnil jazzovými štandardmi aj Coltraneovými autorskými kompozíciami. V roku 2015 sa presťahoval naspäť do New Yorku. Nikdy sa však už nezopakoval jeho úspech z predchádzajúcich rokov.
 
 
"Bol najlepším z nás všetkých," vyjadril sa David Liebman v jednom rozhovore, v ktorom hovoril o generácii post-coltraneovských saxofonistov, ktorý zahrňoval "tenorákov" ako Michael Brecker, Bob Mintzer, spomínaný Dave Liebman či Bob Berg. "Všetci sme si toho boli, a stále sme vedomí."
 
 
Dávid Oláh
Zdroj: npr.org

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...