Oravajazz: svetové hviezdy prinesú jazz opäť do Námestova

Oravajazz: svetové hviezdy prinesú jazz opäť do Námestova
Peter Baláž

Program dvanásteho ročníka festivalu Oravajazz prináša do Námestova svetové ale aj slovenské hudobné osobnosti. Na pódiu sa predstaví poľský jazzový saxofonista Grzech Piotrowski ale aj  slovenský jazzový supertalent Andreas Varady. Festival sa bude konať už tento piatok a sobotu od 18.00 hod.

 

Piatkový program bude patriť trom inštrumentálnym zoskupeniam. Na pódiu sa predstaví 26 muzikantov zo šiestich krajín. Ako prvý je to 21 ročný saxofonista, označovaný ako jeden z najväčších talentov slovenskej, ale aj svetovej jazzovej scény. Nikola Bankov pochádza z Humenného a momentálne študuje na prestížnej Royal Academy of Music v Dánsku. Zvyšok skupiny tvoria jední z najlepších mladých a najžiadanejších hudobníkov v Dánsku, s ktorými sa Nikola prezentuje na medzinárodných pódiách.

AMC Trio slovenskému publiku netreba špeciálne predstavovať. Trio, ktoré hrá v poslednom čase už pravidelne v kvartete s gitaristom Samuelom Marinčákom sa tak rozšírilo na kvarteto. Hosťom Amc Tria bude jeden z najpoprednejších poľských jazzových umelcov - Grzech Piotrowski. Grzech Piotrowski, absolvent katowickej jazzovej akadémie, skladateľ, producent a multiinštrumentalista je svojráznou osobnosťou poľskej jazzovej scény.

Program uzatvorí veľký 16 členný orchester. Cotatcha Orchestra je progresívny a najmä jedinečný profesionálny big band, ktorý založil trubkár Jiří Kotač. Kapela je zložená z popredných hráčov najmladšej generácie ale tiež aj z etablovaných hráčov českej scény. Ich aktuálny album Bigbandová elektronika, ktorý predstavia aj 22. októbra na Oravajazz festivale, je kombináciou vlastných skladieb s ambientnou elektronickou hudbou.

 

Supertalent aj jazzová zábava

V sobotu privítame v Námestove slovenský jazzový supertalent menom Andreas Varady. Gitarista a skladateľ je rodák z Rimavskej Soboty a svoju cestu za majstrovstvom v jazzovej gitare začal už v útlom veku. Ako 10 ročný sa presťahoval so svojou rodinou do Írska a od tej chvíle sa začal jeho raketový vzostup vo svete jazzu. Andreas začínal ako zázračné dieťa, deväťročný pouličný gitarista na uliciach Limericku a Corku. Ako trinásťročný sa stal najmladším headlinerom v londýnskom klube Ronnie Scott’s, objavil sa na titulke magazínu Guitar Player a pozvali ho na Montreux Jazz Festival. Tam ho počul a videl hrať Quincy Jones. Andreas Várady s ním už onedlho podpisoval zmluvu a vstúpil do prvej ligy jazzu. Podľa hudobnej ikony Quincyho Jonesa je Andreas jedným z najtalentovanejších hudobníkov na našej planéte.

Ďalším projektom v programe je Altar Quintet. Je to európske zoskupenie špičkových inštrumentalistov a skladateľov pod vedením saxofonistu Nikolaja Nikitina a klaviristu Ľuboša Šrámeka. Spolu s nimi vystúpi aj maďarský hráč a trúbku Kornél Fekete – Kovács, srbský kontrabasista Nenad Vasilić a slovenský bubeník Marián Ševčík.

Záver festivalu bude patriť projektu Šalefuky. Projekt pod vedením Mila Suchomela prepája rómsku hudbu so slovenským folklórom a balkánskymi farbami dychových nástrojov. Ako hovorí Milo . „Keď sa zjavia Šalefuky, roztancujú nohy, ruky a spália pri tom všetky tuky,“.

 

Festival Oravajazz sa bude konať 22. a 23. októbra 2021 v Dome kultúry v Námestove so začiatkom každý deň od 18. hodiny. Viac informácii nájdete na www.oravajazz.sk.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia a Fond na podporu kultúry národnostných menšín. Festival finančne podporil aj Žilinský samosprávny kraj.

 

 

Tlačová správa

Esprit 2023

Galéria

Oravajazz: svetové hviezdy prinesú jazz opäť do Námestova
Oravajazz: svetové hviezdy prinesú jazz opäť do Námestova
Oravajazz: svetové hviezdy prinesú jazz opäť do Námestova
Oravajazz: svetové hviezdy prinesú jazz opäť do Námestova

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...