Oslava slovenského jazzu: Anketa ESPRIT za najlepší jazzový album predstavuje nominácie

Oslava slovenského jazzu: Anketa ESPRIT za najlepší jazzový album predstavuje nominácie
Peter Baláž

Už siedmykrát oslávi Slovensko Medzinárodný deň jazzu anketou Esprit.  O víťazoch toho najlepšieho z úrody domácich jazzmanov rozhodne odborná porota, ale aj verejnosť internetovým hlasovaním. Slávnostný večer s odovzdaním cien a trojkoncertom nominovaných sa uskutoční 30. apríla 2019 v Divadle Aréna v Bratislave. Siedmy ročník ankety Esprit sa koná pod záštitou svetoznámeho amerického klaviristu a skladateľa Kevina Haysa.

 

O tom, že na Slovensku jazz žije a darí sa mu, svedčí každoročná nádielka nových albumov domácich interpretov. Medzi nominovanými nahrávkami nájdeme opäť debuty mladých kapiel, stálice domácej scény i medzinárodné spolupráce. Jazzový žáner je tu obsiahnutý vo všetkých svojich podobách - od starého hot jazzu, cez mainstream, moderný jazz, až po fúzie s bluesom, popom, ale i folklórom a experimentálnou hudbou. Rok 2018 priniesol osemnásť nahrávok - tu sú nominácie:

 

Andreas Varady - The Quest

Bratislava Hot Serenaders - I Like That

David Kollar & Arve Henriksen - Illusion of a separate world

Elia Kači - Charmaine

Erbetes Quartet Iveta Lišková - Motýlie krídla

Fats Jazz Band - Večer pri Dunaji

Fats Jazz Band - Swingin’ Organ

Jana Gavačová - Biele noci

Ľudové Mladistvá - Viete Ako

Marek Szarvaš Projekt - The Rest of the World

Maringotka - Poza bučky

Paper Moon Trio - Teba vrúcne milujem

Peter Korman - Root System

Peter Lipa - Slovenské evergreeny

Sisa Michalidesová - Colours of Solitude

Štefan Bugala - Sagacita

Talent Transport - Napospas

Tibor Feledi Kairos Quintet - Common Playgrounds

 

Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty Esprit za najlepší jazzový album roka, vyberie medzinárodná porota zložená z popredných hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu. Do kresiel poroty tento rok zasadli:

 

Kevin Hays - jazzový klavirista a skladateľ, čestný člen poroty (USA), Johann Kneihs – jazzový redaktor ORF Ö1 (Rakúsko), Peter Polanský - marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus (Rakúsko), Viktor Zappner - jazzový producent a promotér (Tasmánia), Milan Tesař - Hudobný redaktor a dramaturg Rádio Proglas (Česko), Matej Šálek - dramaturg City Sounds Festival,  Ján Sklenár – redaktor Rádio Devín, Peter Baláž - redaktor portálu jazz.sk

 

O Cene verejnosti budú môcť rozhodnúť všetci fanúšikovia jazzu, interaktívne internetové hlasovanie bude spustené 1. apríla 2019 na stránkach organizátora jazz.sk.

 

Slávnostný večer s vyhlásením výsledkov a odovzdaním ocenení Esprit sa uskutoční 30. apríla 2019. Počas neho zažijú diváci bratislavského Divadla Aréna široký záber jazzového žánru vďaka koncertu troch z nominovaných zoskupení. Priaznivci jazzovej hudby budú môcť zažiť odovzdávanie cien i doma pri rozhlasových prijímačoch, priamy prenos zo slávnostného večera bude vysielaný v rádiu Devín. Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť Espirit s r.o. Vstupenky na podujatie sú už v predpredaji v sieti Ticketportal.

 

Hodnotné sošky ocenení v tvare kontrabasu pre Cenu verejnosti a Cenu odbornej poroty vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek.

„Ľudský rozmer džezu, jeho farebnosť a improvizácia sú pre mňa najinšpiratívnejšie. Mám pocit, že tak ako vzniká džezová skladba, vzniká aj moje výtvarné dielo. Jeho zrodu vždy predchádza nápad, koncept, projekt, ale až konfrontácia s materiálom, mojim vnútrom a energiou kozmu vytvorí konečný produkt.“   

 

Slávnostná ceremónia Esprit je registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day (UNESCO), ktorá združuje jazzových nadšencov z celého sveta. Cieľom tohto podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete.

Záštitu nad siedmym ročníkom ankety Esprit a čestné členstvo v medzinárodnej odbornej porote prevzal americký klavirista a skladateľ Kevin Hays. Pätdesiatročný rodák z New Yorku je medzinárodne uznávaný ako jeden z najvýznamnejších jazzových klaviristov svojej generácie.

 

Pre jazzových nadšencov predstavuje anketa Esprit jedinečnú šancu získať prehľad o tom najlepšom, čo tu za posledný rok vzniklo a vyjadriť svojim hlasovaním podporu a uznanie jazzovým umelcom na Slovensku. Slávnostný večer vytvára raz ročne významný priestor pre stretnutie kultúrnej obce, spojený s hodnotným koncertným programom so skladbami z aktuálnych nominovaných albumov.

 

Tlačová správa

Galéria

IJD logo.jpg
cena.jpg
logo_espri.jpg
Esprit-nominacie 2018.jpg

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2018
Portál Jazz.sk vyhlasuje siedmy ročník ankety Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Poznáme víťaza Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie získal album Utajená od Hany Šebestovej
Je rozhodnuté o víťazovi Ceny verejnosti Esprit za najlepší slovenský jazzový album vydaný v...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu za najlepší slovenský jazzový album získala Sisa Michalidesová
Už poznáme víťaza Hlavnej ceny ankety Esprit! Cenu za najlepší jazzový album vydaný v roku...
Ceny Esprit sú odovzdané: Hlavnú cenu získal album Lukáša Oravca
Slávnostné udeľovanie cien s trojkoncertom nominovaných prebehlo v sobotu 30. apríla v Divadle...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...