Päť džezových bratov priviedlo na svet Collectivity

Päť džezových bratov priviedlo na svet Collectivity
jazz.sk

Ako piati naozajstní bratia pôsobili hudobníci v zoskupení JazzBrothers, keď vo štvrtok večer vystúpili na koncerte v bratislavskom Divadle Aréna. Uviedli prvý z tohtoročných koncertov v cykle Jazz v Aréne a pokrstili album Collectivity, ktorý prináša deväť autorských skladieb kontrabasistu Štefana ,,Pištu“ Bartuša.

 

Dynamická scéna z ustupujúcich elíps sa ponorila do tmy a rozžiarila ju iba trocha fialového svetla. JazzBrothers otvorili koncert tradične skladbou Period, ktorú Bartuš venuje svojmu otcovi. Publikum reagovalo v okamihu, nezaznelo jediné sólo, jediný tón, ktorý by poslucháči neocenili.

 

,,Dobrý večer prajem,“ povedal potom Štefan ,,Pišta“ Bartuš jednoducho po prvej skladbe. A zaznela druhá – Mother Fucker Diatonic.

 

Ozajstní súrodenci sú si vždy podobní a každý je napokon trocha iný. JazzBrothers spája zase Collectivity. V rozsiahlych hudobných plochách na hrane džezu, world music aj vážnej hudby dostal svoj nemalý priestor každý z piatich hudobníkov.

 

Či to bol klavirista Ľuboš Šrámek, či gitarista Michal Bugala, či saxofonista Jure Pukl, ktorý na koncerte nahradil Andyho Middletona, čo hrá na nahrávke, alebo kontrabasista Štefan ,,Pišta“ Bartuš či hráč na bicie nástroje Peter Solárik, každý priniesol do spoločnej hudby niečo trocha iné, iba vlastné.

 

Spoločne vytvorili hudbu, aká by mohla znieť džezových scénach kdekoľvek vo svete. A nezabudol im to pripomenúť napríklad hostiteľ Martin Valihora, ktorý s kvintetom odohral skladbu Soundcheck. Štefan ,,Pišta“ Bartuš mu poďakoval, že na scénu priniesol ,,newyorský smrad“.

 

,,Chcel by som Pištovi poďakovať, že urobil taký dobrý produkt,“ povedal pred samotným krstom albumu gitarista Matúš Jakabčic. Na scéne zastupoval Hudobný fond, z ktorého podporou nahrávka Collectivity vyšla. ,,Verím, že toto bude jeden z najlepších albumov v histórii Hudobného fondu,“ dodal Jakabčic.

 

Speváčka Lucia Lužinská a spevák Robo Opatovský krstili Bartušov debutový album červeným sektom. A hneď sa z neho – z albumu aj s autorom napili.

 

,,Mohol by si to pokrstiť krvou, povedali mi,“ komentoval potom červený sekt Bartuš. ,,Povedal som totiž, že pri nahrávaní albumu som potil krv,“ vysvetlil nápad, ako privítať na svete Collectivity. Na druhej strane kompaktného disku s albumom je nahratý dokumentárny film študenta VŠMU Miloša Jakubíka, čo vznikol počas slovenského turné JazzBrothers na jeseň. Znie v ňom aj výpoveď Andyho Middletona: ,,Muzikant nehrá, pretože chce, ale preto, že musí.“

 

Text: Juraj Fellegi
autor je publicista

Foto: Daša Šimeková

Galéria

300_2152.jpg
300_1715res.jpg
300_1815.jpg
300_1869.jpg
300_1879.jpg
300_1894.jpg
300_1894res.jpg
300_1908res.jpg
300_1947res.jpg
300_2007.jpg
300_2041.jpg
300_2046.jpg
300_2051.jpg
300_2063.jpg
300_2072.jpg
300_2084.jpg
300_2092.jpg
300_2135.jpg

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...