Pentatonika s Eugenom Botošom - albumy

Pentatonika s Eugenom Botošom - albumy
jazz.sk

Po úspechu seriálu rozhovorov so slovenskými a českými jazzovými hudobníkmi s názvom "Jazzová dvanástka" sme sa rozhodli, že rúško ich tajomstva ešte viac poodkryjeme. Tak sme vytvorili cyklus článkov "Bluesová pentatonika", kde hudobníci odpovedali na jednoduchú otázku: Ktorých 5 hudobných albumov najviac ovplyvnilo vašu umeleckú cestu a prečo? Odpovede dali tušiť, že o inšpiráciu pre vás, našich čitateľov, nebude núdza... Dnes s huslistom a klaviristom, členom orchestra opery SND, členom Violin orchestra Bratislava a zakladateľom jazzovej formácie Finally - Eugenom Botošom mladším.

 

Ktorých 5 hudobných albumov najviac ovplyvnilo vašu umeleckú cestu a prečo?

1. Level 42 - The Early Tapes July/Aug 1980

Keď som prvýkrát počul tento album, fascinovala ma basgitarová technika Mark Kinga (slap). Nikdy predtým som nepočul hrať takým spôsobom na basgitaru, odvtedy sa táto kapela stala mojou srdcovkou.

 

2. Chick Corea elektric band - Beneath the Mask

Fusion kapela. Na tomto albume ma zaujala celá kapela, každý inštrumentalista (Dave Weckl, Eric Marienthal, John Patitucci, Chick Corea, Frank Gambale). Išlo o spojenie Funk-u a Jazzu na vysokej úrovni. Taktiež ma zaujali kompozície - pamätám sa, že som to CD počúval niekoľko rokov a stále ma to bavilo, a stále som hľadal nové "momenty". Po tomto albume som začal počúvať aj sólové albumy týchto členov, napríklad Dave Weckl - Master Plan (k tomuto albumu som sa dostal cez môjho spolužiaka z konzervatória Stana Petríka).

 

3. Uzeb (išlo o trio zoskupenie: Alain Caron, Michel Cusson, Paul Brochu)

Tu ma zase fascinovala bezpražcová basgitara Alaina Carona, taktiež spojenie Rock-ovej hudby s prvkami jazzu, funku.

 

4. Quincy Jones - Back on the block

Na tomto albume bolo tuším 100 účinkujúcich: Siedah Garret, James Moody, Miles Davis, Toots Thielemans, George Benson, Al Jarreau, Take 6... Pri tomto albume som si zase uvedomil, ako veľmi cítil "melódiu" v skladbách Quincy Jones. O tomto umeni nás tento pán presvedčil aj pri skladbách Michaela Jacksona.

 

5. Lee Ritenour - Live at Montreal (video)

Ked som zachytil ako 15-ročný tento koncert na STV, tak si pamätám ako som si to nahrával na VHS kazetu a pozeral som to dovtedy, kým sa mi tá páska nezničila úplne :-))) Tu ma "šokoval" basgitarista Abraham Laboriel a bubeník Gary Novak. Odporúčam hlavne skladbu Rio Funk, Rio Sol...

 

A nesmiem zabudnúť na albumy, platne, CD klasických muzikantov: Čajkovskij, Brahms, Mozart, Mahlerove symfónie, husľové koncerty a taktiež neskutočné množstvo cigánskej muziky: Jaroka, Puka Karoly, Santa Ferenc, Roby Lakatos, Rinaldo Olah...

 

Ďakujeme za rozhovor.

tím Jazz.sk

Galéria

Pentatonika s Eugenom Botošom - albumy
Pentatonika s Eugenom Botošom - albumy
Pentatonika s Eugenom Botošom - albumy
Pentatonika s Eugenom Botošom - albumy
Pentatonika s Eugenom Botošom - albumy

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Mikulášske jazzové hody pokračujú
O Mikulášskom jazzovom festivale, prostredníctvom ktorého zanietenci Martin Budaj a Ján Novotný...
Cenu verejnosti ESPRIT si preberie Ondrej Juraši
Desať dní mohli domáci fanúšikovia rozhodovať o tom, ktorý z nominovaných dvadsiatich šiestich...
Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...