Peter Lipa exkluzívne predstaví v Dunaji nový album

Peter Lipa exkluzívne predstaví v Dunaji nový album
jazz.sk

Petra Lipa, spevák,  ktorý stojí pri organizovaní najznámejšieho tuzemského jazzového festivalu, prichádza s novým albumom '68. Ešte skôr, než ho uvedie do života, si ho môžete vypočuť exkluzívne na koncerte v KC Dunaj v piatok 24. februára.

Peter Lipa, ktorého preslávili hity ako Maturantky či Štyri kone vrané svoj najnovší album nechal dozrievať šesť rokov. „Niekedy to tak vychádza. Nezaškodí si veci trochu premyslieť, niet sa kam ponáhľať,“ myslí si Lipa. Piesne, ktorú sú na tomto albume, sú  staršieho dáta, ale až teraz sa dočkali realizácie, pričom tvorivý proces trval štyri roky.

„Po prvý raz sa to robilo trochu inou metódou ako doteraz. Predovšetkým sme neboli celá kapela vo veľkom štúdiu ako tomu bolo v prípade mojich starších platní,“ vysvetľuje Lipa. Aby vznikla platňa '68, spojil sa Lipa so synom Petrom a Ľuborom „Umelcom“ Priehradníkom. „Oni nahrali na klávesoch a s pomocou softvérov všetky dôležité hudobné party. A potom to celé vyprodukovali,“ opisuje tvorbu ostrieľaný jazzman. „Album pôsobí možno trochu elektronicky, ale myslím si, že milovníci akustickej hudby si tiež prídu na svoje,“ pokračuje Lipa, ktorý si pripravil darček aj pre fajnšmekrov vo forme vinylu.

Album sa nebude niesť len v znamení Lipovho spevu, ale na spoluprácu si pozval niekoľko známych mien. „Okrem môjho živého spievania je tam kopa hostí, ktorí nahrali krásne sóla. Napríklad Američan Hendrik Merkens na ústnej harmonike, Talian Ruggero Robin na gitare, Michal Žáček na flaute a saxofóne a Svetlana Rymarenko ako skvelá vokalistka,“ rozpráva a pokračuje menovaním autorov textov, ktorými tentoraz sú Rudo Rusinak či Milan Lasica, ktorý má na albume dva texty. Ostatné piesne vznikali na anglické texty.

A prečo práve názov '68 pre album? „Tá 68-icka je vlastne témou jednej piesne a zároveň aj mojim vekom,“ dodáva na záver.
Spolu s Petrom Lipom večer vystúpi aj slovenský pesničkár a muzikant Dano Heriban, ktorého môžete poznať okrem iného aj zo Slovenského komorného divadla v Martine.

Peter LIPA

Spevák, skladateľ, organizátor, moderátor, manažér jazzového diania, dlhoročný dramaturg a promotér popredného európskeho festivalu Bratislavské jazzové dni. Vychádza z bluesu, soulu i klasického mainstreamového idiómu. Je veľmi flexibilný a má výbornú štýlovú orientáciu. Jeho rozpätie siaha od klasických jazzových štandardov a dixielandu cez latinskoamerický jazz, jazzový šansón a spirituál až po funky a rock. V súčasnosti sa dopracoval k „nadštýlovému” pesničkárstvu.

Dano Heriban

Herec Dano Heriban sa ako pesničkár po prvýkrát predstavil v roku 2007 na festivale Pohoda. Nasledovalo vydanie albumu Leporelo v spolupráci s Jakubom (bicie) a Filipom (basgitara) Hittrichovcami a striedanie koncertov a divadelných predstavení. Čoraz viac známy je ako mimoriadne aktívny herec, ktorého možno vidieť v podzemí divadla GUnaGU, ale aj v muzikáli na Novej scéne, v Martine aj v Bratislave.

24.február (piatok)
Kultúrne Centrum Dunaj~
Štart 20.00 hod.
Lístky v predpredaji za 8euro/na mieste za 10euro/ si zakúpite priamo v KC Dunaj, ideálne po dohode - 0918462369, alebo
kcdunaj@kcdunaj.sk

Zdroj: z tlačovej správy

Esprit 2023

Galéria

Peter Lipa exkluzívne predstaví v Dunaji nový album

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...