Peter Lipa vyráža na turné

Peter Lipa vyráža na turné
jazz.sk
Peter Lipa, renomovaný slovenský jazzový a bluesový umelec, vydal v máji nový autorský album, ktorý nesie názov Lipa 68. Nová nahrávka prichádza na trh po siedmych rokoch od poslednej úspešnej platinovej ,,rádovej" Lipa spieva Lasicu. Peter Lipa si tentokrát prizval k produkcii syna Petra Lipu ml. a Ľubora ,,Umelca" Priehradníka. Výsledkom je zaujímavý, až ľahko multižánrový pesničkový album, kde spoločným menovateľom je samozrejme spev Petra Lipu a jeho jazzbluesové hudobné cítenie. Vďaka producentom a chuti Petra Lipu experimentovať, pristupovať k hudbe z rôznych uhlov, získal album moderný a príjemný zvuk.
 
Pri práci na novom albume vsadil Peter Lipa na dvoch producentov, na svojho syna Petra Lipu ml. a na Ľubora ,,Umelca" Priehradníka. So svojim synom spolupracuje už dlhšiu dobu, ako sme mohli zaznamenať na predošlých albumoch a aj na koncertoch. Ľubor ,,Umelec" Priehradník je známy slovenský producent a trumpetista. Jeho cit pre prácu z elektronikou a počítačovou hudbou, bol hlavným dôvodom k spolupráci. Autorsky sú pod albumom podpísaní Peter Lipa so svojim synom Petrom Lipom ml. Výnimkou je záverečná skladba ,,Hmla" , na ktorej spolupracoval s Martinom Gašparom.

O novom albume sa písalo už dlhšiu dobu. Predošlý rádový album získal okrem piatich cien Aurel a platinového predaja aj radu nových fanúšikov, a to nielen na Slovensku ale aj v zahraničí. To sa odrazilo aj na výbere a príprave skladieb pre novú nahrávku. Na albume 68 sa nachádza dvanásť skladieb naspievaných v slovenčine ale aj angličtine. Šesť z nich spieva Peter Lipa po slovensky, texty sú od Ruda Rusiňáka a Milana Lasicu a šesť anglických si delí Peter Kollár, Juraj Paliesek , Christian Webber a Linda De Bruyn Taylor.
 

PETER LIPA BAND
 
2.10. Prešov, klub 1898
3.10. Poprad, Crazy
4.10. Košice, GES
5.10. ŹIAR NAD Hronom, MSKS

-rob-

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...