Piešťany budú opäť patriť jazzovým divám

Piešťany budú opäť patriť jazzovým divám
Peter Motyčka

Do Piešťan opäť zavítajú skvelé jazzové speváčky a hudobníčky, ktoré sa v dňoch 19. - 21. augusta 2022 predstavia na treťom ročníku festivalu JAZZDIVAS.SK – International Women´s Jazz Festival Piešťany.

 

Hlavná myšlienka festivalu JAZZDIVAS.SK je predstavovať ženy v jazze. Podujatie je prvým ženským jazzovým festivalom na Slovensku. Prvý večer otvoria na terase v La Musica vokálno-inštrumentálne zoskupenie Paper Moon Trio, ktoré bolo od roku 2009 pod názvom Serenaders Sisters súčasťou orchestra Bratislava Hot Serenaders. Od roku 2013 ho tvoria Barbora Medeková (spev, ukulele), Juliana Šeregiová (spev, husle) a Andrea Kružliaková (spev, gitara). V repertoári majú predovšetkým jazzové a populárne skladby z 20. až 40. rokov minulého storočia.

Spolu s nemeckým klaviristom Julianom Moreenom sa v piatok predstaví aj speváčka Ester Wiesnerová. Medzinárodne aktívna hudobná skladateľka, speváčka, textárka a pedagogička pôsobila šesť rokov v New Yorku a v Bostone, kde absolvovala spev a jazzovú kompozíciu na Berklee College of Music, koncertovala však aj v krajinách Ázie, Južnej Ameriky, Afriky a Európy. V roku 2020 získala v Bostone medailu jazzového skladateľa Gunthera Schullera. K jej ďalším úspechom patrí zaradenie do rebríčka „30 pod 30“ časopisu Forbes (30 najúspešnejších Slovákov pod 30 rokov), alebo titul „Objav roka“ v súťaži Nové tváre slovenského jazzu.

 


 

 

Druhý festivalový deň je určený pre širokú verejnosť v Hudobnom pavilóne v mestskom parku v Piešťanoch. Jednou z myšlienok festivalu je predstavovať jazz aj tým, ktorí nechodia do klubov, preto organizátori ponúkajú podujatie bez vstupného. Ako prvá sa predstaví formácia NINA ROSA z Českej republiky. Jej frontmankou je speváčka a huslistka Nina Marinová. Študovala na Konzervatóriu Jaroslava Ježka v Prahe a následne absolvovala stáž na Sibelius Academy v Helsinkách. Slovenská speváčka a huslistka sa so svojimi spoluhráčmi – gitaristom Antonínom Dlapom a akordeonistom  Michalom Mihokom, zoznámila počas štúdií na jazzovom konzervatóriu v Prahe.

 

 

V bloku JAZZDIVAS.SK zaspievajú výnimočné slovenské jazzové speváčky Adriena Bartošová, Lucia Lužinská, Janka Dekánková, Silvia Josifoská a Mirka Kolštrómová. Sprevádzať ich bude Gabo Jonáš trio.

Adriena Bartošová patrí k rešpektovaným speváckym, skladateľským i pedagogickým osobnostiam na slovenskej jazzovej scéne. V roku 1994 získala Cenu Ladislava Martoníka, ktorú udeľuje Slovenský hudobný fond za tvorbu a interpretáciu v oblasti slovenského jazzu. Jej posledný štúdiový album nesie názov „O smútku a radosti“ (Hudobný fond 2020).

Lucia Lužinská vyštudovala herectvo na VŠMU a jazzový spev na Kunst Universität v rakúskom Grazi. Pôsobila aj v zahraničí (Japonsko, Škandinávia). Od roku 2003 spolupracuje s kapelou All Time Jazz gitaristu Borisa Čellára. Na svojom konte má trojicu albumov, vystúpila aj so spevákom Bobbym McFerrinom. Spolu so životným partnerom Borisom Čellárom zrealizovala štyri ročníky interaktívneho vzdelávacieho projektu Jazz Goes to School.

 

 

La Jana Dekánková absolvovala Pedagogickú fakultu UK v Bratislave a v roku 1999 založila a desať rokov viedla Serenaders Sister, súčasť orchestra Bratislava Hot Serenaders. Špecializuje sa na interpretáciu starého jazzu z obdobia 20. a 30. rokov minulého storočia. Od roku 2011 je speváčkou swingového orchestra Fats Jazz Band klaviristu a saxofonistu Ladislava Fančoviča. Okrem spievania je aj organizátorkou Golden Age Festivalu, Saxophobia Bratislava a iných podujatí.

Silvia Josifoská je rešpektovaná slovenská bluesová speváčka. Niekoľko rokov po sebe získala ocenenie Blueswoman, ktoré udeľuje Slovenská bluesová spoločnosť. V súčasnosti účinkuje v projektoch Silvia Josifoská Blues Band a v experimentálnom triu Silvia Josifoska & Blues Laboratory. Pravidelne sa predstavuje aj na viedenskej hudobnej scéne. Jej prejav vychádza z bluesových koreňov, okorenených žánrami ako funk, soul či rock.

Mirka Kolštrómová sa venuje hudbe odmalička. Od roku 2012 účinkuje s kontrabasistom Jurajom Kalászom.

 

Na záver večera vystúpi kanadská speváčka so slovenskými koreňmi Nina Michelle. Sprevádzať ju bude skvelé slovenské trio Nothing But Swing a nemecký trubkár Peter Tuscher. Nina pochádza z kanadského Vancouveru, kam sa jej rodičia presťahovali. Od piatich rokov hrá na klavíri. Jej otec bol jazzovým klaviristom a trubkárom. Bol aj priateľom slávneho Dizzieho Gillespieho, ktorý bol u nich doma častým hosťom. Swing a bebop ovplyvnili aj Ninu. Vyštudovala hudbu a spev na Capillano University vo Vancouveri a tiež na E. Carr University of Art and Designe. V súčasnosti žije v Nemecku a koncertuje po celej Európe.

 

 

V nedeľu 21. augusta 2022 ukončí festival v Hudobnom pavilóne koncert Lucie Lužinskej & Colorful Music. Organizátorom podujatia je Agentúra BEBOP v spolupráci s klubom LaMusica, Rezort Piešťany a MsKS Piešťany. Hlavným mediálnym partnerom je Rádio Piešťany. Festival z verejných zdrojov podporili Fond na podporu umenia, SOZA, Hudobný fond a Mesto Piešťany.

 


 

Autor: Peter Motyčka podľa tlačovej správy

 

Esprit 2023

Galéria

Piešťany budú opäť patriť jazzovým divám

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...