Podoby Jazzu vyšumeli do stratena

Podoby Jazzu vyšumeli do stratena
Peter Motyčka

Marec – poberaj sa starec,“ hovorí staré príslovie. A možno to platí aj v jazze, keďže prednedávnom sa od svojich poslucháčov odobrali (zatiaľ nevedno kam) obľúbené Podoby jazzu na Rádiu Piešťany. Jazzoví fanúšikovia, ktorí viac ako desať rokov počas nedeľných večerov (prípadne reprízových stried) ladili či streamovali reláciu, v ktorej nás jazzu verný (ako sa zvykne podpisovať) Jano Babič oboznamoval s jazzovým dianím doma i v zahraničí, ostali s dlhým nosom...

 

Povedzme si na rovinu: jazzom sa v našich podmienkach nedá urobiť diera do sveta (myslím ekonomicky) a preto ho pri živote udržiavajú nadšenci a zanietenci. Vďaka Bohu za nich! Už dlhé roky k nim patrí Ján Babič, ktorý je nielen jazzovým bubeníkom, ale predovšetkým jazzovým zaľúbencom, členom Rady Trenčianskej jazzovej spoločnosti a tiež zakladateľom a dramaturgom festivalu Jazz pod hradom (na jeseň chystá jubilejný 30. ročník). Násobne vyššie jubileum mohla časom oslavovať aj jeho relácia Podoby jazzu (či džezu), pretože tá na vlnách Rádia Piešťany zaznamenala 407 (!) premiér. Žiaľ zaznievala, pretože relácia vysielaná od apríla 2011 do júla 2022 je dnes minulosťou… Podobne ako Jazzový klub s Robertom Raganom na Rádiu Lumen, ktorý po rokoch pravidelného vysielania dostal červenú ešte v apríli 2018.

 

 

 

Keď sme sa ako mediálni partneri snažili dopátrať po dôvodoch, odpoveďou bol stručný mail, ktorým hudobný riaditeľ Rádia Piešťany ukončil v polovici januára 2023 existenciu spomínanej relácie. Dôvodom bola vraj ekonomická neudržateľnosť média spôsobená zvýšenými poplatkami zo strany SOZA a nová zmluva zo SLOVGRAMOM. Ako málo slovami možno zlikvidovať dlhoročné dobrovoľnícke nadšenie a úsilie...

 

 

Medzi Janom Babičom a vedením rádia to však vrelo dlhšie. Problémy spôsobovali technika i poruchy softvéru a tiež názorové nezhody s majiteľom rádia a spoločnosti Winter Média. O mnohom vypovedá bezdôvodný a nevysvetlený výpadok Podôb jazzu v nedeľu 24. júla 2022. Hotová a do vysielania pripravená relácia obsahovala prezentáciu nového albumu Silvie Josifoskej a reportáž z OpenJazzFestu na Zelenej vode, ktorej súčasťou boli rozhovory s umelcami (Ondřej Ruml, Mattia Müller, Joey DeBois, Omri Aruch, Paul Reinhardt, Alan Bartuš, Štefan Bartuš, Milo Suchomel, Jonathan Ramirez…), ako aj s riaditeľom festivalu Tiborom Zelenayom. Na reláciu však záujemcovia či aktéri čakali márne: nezaznela – vraj pre chybu softvéru. Samozrejme, stáva sa, ale patrilo sa odvysielať aspoň krátky oznam aj v rámci slušnosti a ospravedlnenie autorovi, ktorý relácii bezodplatne venoval množstvo času a energie.

 

 

Letná výmena názorov medzi oboma stranami poslala Podoby jazzu na niekoľko mesiacov k ľadu, no ani obnovené reprízy v januári 2023 nedopadli najlepšie, keďže zaznamenali výpadky kvôli technickým problémom. Všetko ukončil až vyššie uverejnený mail… Škoda dôležitého a pre domácu scénu potrebného jazzového kanála: snáď sa nájde nový partner na zachovanie Podôb jazzu a jazzu verný Jano Babič bude môcť naplniť svoju túžbu i záväzok dotiahnuť reláciu do jubilejnej päťstovky. Držme mu v tom palce!

 

Autor: Peter Motyčka

Pôvodná verzia textu bola opravená na základe reakcií hudobného riaditeľa Rádia Piešťany

Esprit 2023

Galéria

Podoby Jazzu vyšumeli do stratena
Podoby Jazzu vyšumeli do stratena

 

 

Ďalšie články

Relácia Podoby jazzu slávi jubileum: Na rádiu Piešťany sa objavila už dvestokrát
Nedeľné večery na rádiu Piešťany sa vždy od 21:00 hodiny nesú v znamení džezu. Relácia má názov "...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...