Spiderman na jazzový spôsob: Pôvodný soundtrack seriálu sa znovu objavil ako "Spider Jazz"

Spiderman na jazzový spôsob: Pôvodný soundtrack seriálu sa znovu objavil ako "Spider Jazz"

Zvučku starého kresleného seriálu z konca 60. rokov by dnes málokto spoznal ako soundtrack spojený s jedným z najznámejších superhrdinov všetkých čias - Spidermanom. Vydavateľstvo Trunk Records  dostalo nápad, ako dostať tieto skvelé piesne späť do reality a to prostredníctvom špeciálneho vydania s titulom Spider Jazz. Pýtate sa prečo Spider Jazz a nie rovno Spiderman? Odpoveď je jednoduchá - autorské práva a ochranné známky.

 

Zrejme málokto si v súčasnosti pamätá pôvodného Spidermana, verejnosť si väčšinou okamžite vybaví prelomové hollywoodske trháky z posledných desaťročí. Starý kreslený seriál s názvom Spider-man však začal vysielať v roku 1967 a vznikol na základe komiksu Stana Leeho. Jeho zvučka bola typická pre danú dobu, kombinácia jazzového bigbandu a 12 spevákov, členov kapiel Billy Van Singers a Laurie Bower Singers. Určité obdobie dokonca kolovali fámy, že basovú linku pre túto zvučku nahral kontrabasista Charles Mingus, to sa žiaľ neskôr ukázalo ako nepravdivé. No celá tá atmosféra tajomstva a záludného jazzu po desaťročia plne stotožňovala to, čím Spiderman pre mnohých fanúšikov bol.

 

 

Vydavateľstvo Trunk Records sa rozhodlo zvučky z druhej a tretej série kresleného seriálu Spider-man zvečniť a vydať ako novú platňu. Jej názov však je Spider Jazz, nie Spider-man alebo Spiderman, ako by mnohí čakali. Z právneho hľadiska vydavateľstvo nemôže naznačiť nijaké spojenie s televíznym seriálom, kde boli skladby pôvodne použité, ani ju spomenúť na albume. Sami však titul prezentujú ako "KPM cues used in the amazing animated series that we are not allowed to mention by name for legal reasons", teda "KPM zvučky použité v úžasnom animovanom seriále, ktorého meno nesmieme spomenúť z právnych dôvodov" a tak sa umne a vtipne vyhýbajú akýmkoľvek problémom. A zašli až tak ďaleko, že dokonca umiestnili tento text na predný obal novo vydanej platne (presne ako na titulnom obrázku nášho článku).

 

Zdroj: comicsbeat.com

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...