Radovan Tariška a Andreas Varady nominovaní na Krištáľové krídlo 2015

Radovan Tariška a Andreas Varady nominovaní na Krištáľové krídlo 2015

Každým rokom pribúdajú dôkazy, že jazz sa stále viac a viac dostáva do povedomia verejnosti a jeho existenciu a význam uznávajú každým rokom nové inštitúcie. Už druhý rok po sebe jazz uznáva aj projekt Krištáľové krídlo, ktorý oceňuje najvýznamnejšie osobnosti Slovenska, najnovšie už aj v kategórii Rock Pop Jazz. V roku 2015 sú nominovaní dvaja jazzmani - saxofonista Radovan Tariška a gitarista Andreas Varady.

 

Tento rok sa koná 18. ročník Krištáľového krídla, projektu, ktorý oceňuje najvýznamnejšie osobnosti Slovenska v kategóriách Filantropia, Hospodárstvo, Publicistika a Literatúra, Architektúra, Šport, Medicína a veda, Divadlo a audiovizuálne umenie, Výtvarné umenie, Hudba a najnovšie aj Rock Pop Jazz.

 

Táto najmladšia kategória mala svoju premiéru minulý rok, keď si prestížne ocenenie odniesli Richard Müller a skupina Fragile. Tento rok sa porota zišla v zložení: predseda poroty Peter Lipa, hudobný producent, skladateľ, spevák a laureát Krištáľového krídla, moderátor Rádia Slovensko a spoluautor scenára Krištáľového krídla Roman Bomboš, hudobný producent Juraj Čurný, rockový spevák Marián Greksa a textár Ľuboš Zeman. Porota z mnohých návrhov verejnosti vybrala tieto tri finálové:

 

Andreas Varady - fenomenálny gitarista slovenského pôvodu si napriek svojmu mladému veku už zahral na rovnakom pódiu ako Bono z U2, Stevie Wonder, či Jennifer Hudson. Jeden z velikánov populárnej hudby, producent slávneho Thrilleru Michaela Jacksona Quincy Jones o Andreasovi povedal: „Je jedným z najtalentovanejších ľudí tejto planéty, ktorý hudbu vracia na miesto, kam patrí.“

 

Radovan Tariška - jeden z najvýraznejších talentovaných slovenských hudobníkov s nezameniteľným štýlom. Jeho výnimočný hudobný počin CD Folklore to jazz prezentuje veľmi zaujímavú a exkluzívnu fúziu slovenského folklóru s americkým jazzom. Najznámejšie slovenské ľudové piesne sú aranžérsky obohatené o jazzovú harmóniu a rytmus s prvkami latino hudby a hrajú ich s ním Essiet Okon Essiet a Benito Gonzalez, ktorí patria k absolútnej svetovej špičke.

 

Korben Dallas - najvýraznejšia a najúspešnejšia slovenská skupina posledných rokov. V ich hudbe sa snúbi mladosť, muzikálnosť a inteligencia. Tento rok nechýbali na žiadnom z veľkých hudobných festivalov na Slovensku a v Česku. Ich hudobná novinka Banská Bystrica bola najočakávanejším slovenským albumom tohto roka.

 

Spoločnosť Krištáľové krídlo blahoželá na svojej stránke všetkým trom nominovaným, my sa obzvlášť tešíme zo skutočnosti, že hoci kategória sa nazýva Rock Pop Jazz, dvaja z troch nominovaných sú jazzmani. Gratulujeme Radovanovi aj Andreasovi a veríme, že tento rok si konečne Krištáľové krídlo odnesie jazzová hudba!

 

Chcete vedieť, kto z trojice nominovaných si odnesie prestížne Krištáľové krídlo? Nenechajte si ujsť galavečer Krištáľového krídla 1. februára na Jednotke RTVS o 21.20!

 

Zdroj: http://www.kristalovekridlo.sk, tlačová správa

Autor: Martin Uherek

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...