Report: Džez v príbehoch / Noci s ikonami džezu

Report: Džez v príbehoch / Noci s ikonami džezu
Vlado Vizár

V utorok 6.novembra prichádza do bratislavského klubu Nuspirit, Džez v príbehoch / Noci s ikonami džezu vol.2.  Prvý diel si pripomenieme riportom Vlada Vizára a fotografiami Smasha.

 

            V sobotu, 8.sptembra, odštartoval v bratislavskom klube KC Dunaj prvý večer zaujímavého a dramaturgicky novátorsky koncipovaného moderovaného a hraného džezového koncertu. Autorkou myšlienky, projektu, libreta a scenára – ako aj aktívnou moderátorkou bola speváčka Janka Gavačová, ktorá spolu s hosťom a spolumoderátorom Petrom Lipom tvorili chrbticu večera.

            Téma ma samozrejme a priori zaujíma, no a zvedavý som bol – dnes ako divák - aj na dramaturgickú a hudobnú časť programu. Dovoľte mi podeliť sa s vami o dojmy a postrehy.

            „Jazz v príbehoch“ !? – veď to je nekonečné množstvo súvislostí, námetov, faktov, skutočných príbehov – a možno aj dohadov...! A toto je veľmi často a na koncertoch vlastne vždy viac alebo menej nepovedané a tým nechtiac potláčané. Zo skúseností viem, že džezový koncert je pestrejší a úspešnejší, ak sa divák v konferanse dozvie aj nejaký sprievodný príbeh o skladbe, skladateľovi, či slávnom interpretovi. Lebo divák, poslucháč a dokonca aj hudobník si väčšinou súvislosti džezovej skladby a jej „príbehu“ neuvedomujú, najčastejšie o nich ani nevedia. Projekt večerov „Džezu v príbehoch“ považujem za veľmi pozitívny, prospešný a držím mu palce!       

            A tak som sa započúval do príjemného a kultivovaného rozprávania o prostredí amerického muzikálu, jeho vplyvu na hudobný život a na osud množstva muzikálových „pesničiek“, ktoré sa vďaka ich kvalitám a popularite prepracovali až do kategórie džezových hitov - „štandardov“. Tieto už mnohé celkom dobre poznáme, ale už menej, alebo vôbec nepoznáme ich pôvod a podmienky zrodu. Je zaujímavé, koľko takýchto džezových štandardov pôvodne vôbec nevznikli ako džezové kompozície, ale ako muzikálové árie – s vlastným súvisiacim dejom, príbehom a textom. Je dobre sa o nich dozvedieť a ak ich potom poznáme, aj tá skladba dostáva iné dimenzie. A netýka sa to len melódie skladby, ale ozaj veľmi významnú súčasť tvorí jej text. Ako povedal Peter Lipa, mnohé zo skladieb neboli úspešné, ale sa presadili až po jej opätovnom pretextovaní.

            Ťažiskom a kľúčovým menom a ikonami dnešného prvého večera boli skladateľ Richard Rodgers a textári Oscar Hammerstein a Lorenz Hart. Z ich dielne pochádzajú známe skladby „My Funny Valentine“, „The Lady Is a Tramp“, „Blue Moon“ a mnoho iných – pôvodne muzikálových skladieb. Práve táto trojica je jedným z mnohých tvorčích tímov, ktoré stoja za mnohými príbehmi mnohých dnešných džezových hitov. Spomenutí a odinterpretovaní boli aj George Gershwin a  Antonio Carlos Jobim.  

            Hovorené sprievodné slová dnešných moderátorov, ale aj dnešných spevákov Janky Gavačovej a Petra Lipu, veľmi vhodne a muzikantsky veľmi dobre demonštrovali ďalší speváci : Adriena Bartošová – a „mladá spevácka garda“ : Andrea Bučková, Ingrid Bezáková, Samuel Hošek a Martin Madej, všetci v doprovode džezového tria ostrieľaných profíkov klavíristu Gaba Jonáša, kontrabasistu Juraja Kalásza a bubeníka Jožka Dömeho.

            Prvý pilotný večer o „Džeze v príbehoch“ hodnotím od projektu, cez dramaturgiu, moderátorov, interpretov po celkovú hudobnú úroveň: VÝBORNE !

            Mám isté pripomienky k ozvučeniu programu, ktoré isto tvrdo zápasilo s nie najlepšou akustikou miestnosti, ale aj tak by som tu videl isté rezervy.

            Určite sa však už teším na ďalšie (a ďalšie) pokračovania džezových príbehov!

 

Text: Vlado Vizár        

Foto: Smash.sk

 

Celý fotoreport http://smash.sk/foto.wna/main.php/fotoreports-music/Dzez-v-pribehoch-noci-s-ikonami-dzezu-01/

Galéria

4423.jpg
4429.jpg
4433.jpg
4453.jpg
4517.jpg
4531.jpg
4539.jpg
4572.jpg
4601.jpg
4622.jpg
4659.jpg
4716.jpg
plagatMaly.jpg

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...