Report: Džez v príbehoch - Noci s ikonami džezu II.

Report: Džez v príbehoch - Noci s ikonami džezu II.
Vlado Vizár

V utorok, 6. novembra, sme mali možnosť si vychutnať druhý diel moderovaného a hraného jazzového večera „Džez v príbehoch“. Autorka tohto projektu a scenára je Janka Gavačová, ktorá je zároveň aj moderátorkou a speváčkou programu. Dnešným moderátorským partnerom bol aj džezový znalec a teoretik Gabriel Bianchi, a neskôr dokompletoval moderátorský tím aj Peter Lipa.

 

            Nosná myšlienka a motto boli: „George a Ira Gershwinovci“ – význam, vplyv, odkaz a posolstvo ich tvorby pre svetovú hudobnú a džezovú pokladnicu. Poznatky, postrehy a príbehy o ikone „Gershwin“ isto doplnili, alebo pre niekoho aj otvorili vedomostnú knižnicu. Tvorba z dielne Gershwin je taká rozsiahla a významná, že materiálu pre rôzne fakty a príbehy by bolo dosť na niekoľko večerov! A znova je tu dôkaz, že hudba je živý a životaschopný fenomén: aj hudobný skladateľ George Gershwin, ktorý sa narodil 26.9.1898 v USA v emigrantskej rodine ruských Židov (pôvodným menom Jacob Geshowitz) a žiaľ, zomrel veľmi mladý 11.7.1937 ako 38 ročný, komponoval vážnu hudbu, polpulárnu hudbu a tiež hudbu pre muzikály Broadway. Jeho brat Ira bol textár a spoluautor. Aj opery Porgy a Bess, aj Rapsódia v modrom, aj Američan v Paríži a tiež ich jednotlivé árie, motívy a skladby boli také úspešné, že väčšinu z nich prebrala do svojich repertoárov aj celá plejáda najvýznamnejších džezových hudobníkov a spevákov. Vďaka stáleprítomnému „blues“, sa postupne stala tvorba Gershwinovcov výsostne džezovou. Dnes sa hrajú a spievajú jednotlivé skladby ako jazzové štandardy, hoci pôvodne boli väčšinou súčasťou komplexných hudobných diel.

            Dnešné hovorené slovo malo živé dôkazy v časti „live“ koncertu, kde v známych Gershwinových skladbách sa znova spevácky predstavili Janka Gavačová a Peter Lipa a tiež Adriena Bartošová – a „mladá spevácka garda“ : Ester Wiesnerová, Andrea Bučková, Ingrid Bezáková, Samuel Hošek, Miro Mráz a Martin Madej. Sprievodná kapela bolo trio  klavíristu Gaba Jonáša, kontrabasistu Juraja Kalásza a bubeníka Mariana Ševčíka. Špeciálnym hosťom bola mladá vibrafonistka (a aj speváčka) Ľudmila Štefániková, čerstvá absolventka  bostonskej Berklee College of Music.

            Večer bol poctivo a starostlivo pripravený účinkujúcimi, ale tak ako minule vo večeri č.1, aj dnes mám kritické pripomienky. Hoci koncert sa z KC Dunaj premiestnil do NuSpirit klubu, miesto sa mi pre tento účel nezdalo vhodné – kapacita diváckych miest bola oveľa nižšia ako záujemcov, tí potom sedeli aj v priľahlých častiach klubu, odkiaľ síce nepočuli program, ale o to viac sa venovali vlastným a hlasným debatám. Ozvučenie – ruka v ruke s miestnou klenbovou akustikou, bolo kameňom úrazu aj tentokrát.

            V každom prípade sa teším na ďalšie Džezové príbehy č.3 !

 

Vlado Vizár
Foto: Zuzana Vajdová

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...