Report: Helbock/Frick Duo

Report: Helbock/Frick Duo
jazz.sk

DAVID HELBOCK a SIMON FRICK (A)

Koncert 22.apríla 2012 v MCK Malacky.

 

            V nedeľu, 22.apríla, sa v rámci Kultúrnej jari 2012 Malacky, uskutočnil veľmi zaujímavý a výnimočný koncert rakúskeho dua v obsadení :

David Helbock – elektrický klavír, el. perkusie, elektronické efekty;

Simon Frick – husle, elektrické husle, elektronické efekty.

 

Priznám sa, že pred koncertom som mal relatívne málo informácií o týchto muzikantoch a ich hudbe – nestačil som sa „pripraviť“ pomocou internetu a you-tubu. Moja chyba! Lebo kvôli tomu mi sánka padla až dvakrát! A až na zem!

            Prvá sánka - bol teda živý zážitok z koncertu. Do sály miestneho kina sa prišlo posadiť, no, asi 15-20 ľudí...! Na pódium prišli dvaja mladí muzikanti a zaznela prvá skladba, druhá, ... a bolo jasné, že som divákom na koncerte dvoch neskutočne virtuóznych hudobníkov – aj čo sa týka ich hry na nástrojoch, ale aj ich hudobnej filozofie, kompozícií, aranžmánov, techniky, súhry a dobrej kombinácie s elektronikou. V repertoári boli výlučne vlastné skladby oboch hráčov. Žáner? : no, ťažká impresívna, energická hudba aj s lyricko-melodickými pasážami a s voľnými improvizáciami, s ťažkými unisonovými pasážami s polyrytmickými podkladmi. Vlastne sa ani nechcem púšťať do muzikologických úvah a dojmov. Pre mňa je základom výnimočná podstata a predstava hudobného prejavu dvoch mladých výnimočných sólistov. Koncert mal dve časti, trval skoro dve hodiny a to málopočetné publikum na záver stálo a v nadšení tlieskalo koncertu aj prídavku.

 

Druhé spadnutie mojej sánky prišlo dodatočne po koncerte doma, keď som si rýchlo do-nalistoval príslušné webové informácie a nahrávky...:

            David Helbock, dnes len 28 ročný (!) klavírista, skladateľ a aranžér, (nar. 28.1.1984 v rakúskom Feldkirche), študoval klasický a neskôr jazzový klavír (a bicie) od roku 1990 do 2007 na rôznych hudobných školách a konzervatóriu. Potom absolvoval množstvo súkromných kurzov a dielní u významných svetových klavíristoch. Ako výnimočný hráč už stihol v rokoch 2001–2011, získať viacero významných cien a ocenení (napr. viacnásobný víťaz súťaží mladých klavíristov; Štipendium značky Bösendorf; víťaz svetovej súťaže jazzových klavíristov v Montreux; laureát ceny Outstanding Artist Award, atď.,atď.). S rôznymi projektami sa zúčastnil na koncertných turné v USA, Mexiku, Rusku, Kazachstane, Kirgizsku, Keni, Senegale, Indonézii, Argentíne, Chile, a v celej Európe (!!!). Jeho kalendár je nabitý významnými koncertami po celom svete. Pre rôzne európske nahrávacie spoločnosti nahral a vydal doteraz 9 CD. Je autorom notovej knihy 365-tich vlastných skladieb „Môj osobný Realbook“, v ktorom je knižne vydaný jeho „záväzok“ roku 2008 : každý deň zložiť a napísať jednu skladbu (!). Žije a býva vo Viedni.

            Simon Frick, dnes 29 ročný koncertný husľový virtuóz, skladateľ a aranžér, (nar. v 1983 v rakúskom Bludenzi), vyštudoval na súkromnej hudobnej univerzite Antona Brucknera v Linzi. Okrem hudobného vzdelania klasickej hry na husle, sa intenzívne venoval aj inými hudobnými žánrami (jazz, rock, free, experimentálna hudba, pop). Má za sebou mnohé významné koncerty v spolupráci so svojím učiteľom Christophom Cechom a s inými významnými hudobníkmi. Od roku 2011 sa datuje jeho koncertná spolupráca s Davidom Helbockom. Okrem klasických akustických husiel používa často a rád elektrické husle, na ktorých, v spojení s elektroakustickými efektami, realizuje svoju sólovú, rytmickú a elektronickú hudbu.

 

Na záver : Naozaj skvelý a výnimočný koncert skvelých a výnimočných hudobníkov!

 

Vlado Vizár

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...