Report: Jane Monheit

Report: Jane Monheit
jazz.sk

V sobotu 9. júna vystúpila v rámci jazzového festivalu Doda Šošoku mladá a talentovaná americká speváčka Jane Monheit. V ten istý večer na pôde Domu Umenia v Piešťanoch taktiež vystúpil skvelý harmonikár Grégoire Maret so svojím kvartetom.

Hoci Jane Monheit Band začali svoj koncertný výstup o hodinu neskôr, ako sa pôvodne predpokladalo, a to kvôli prestávke jednotlivých koncertov, oplatilo sa  trpezlivo čakať. ,,Pani Monheitová" (manželka bubeníka Rickyho Montalbana) predviedla, že jej vášeň pre šport je aspoň taká veľká, ako pre hudbu, ktorú rozdáva ľuďom. Jane hneď na úvod vtipne poznamenala, že sú pripravení hrať do skorého rána, no najdlhšie však do štvrtej, pretože musí stihnúť zápas jej obľúbeného basketbalového tímu, ktorý hrá o pol piatej nadránom.
Rodáčka z Oakdalu, Long Island, New York, predviedla veľmi pútavý repertoár vzhľadom na výber jednotlivých skladieb, aranžmánov a ich prevedenie Jane je známa svojím "evergrínovým" repertoárom známych jazzových štandardov, ale aj záľubou pre brazílsku oblasť hudby a s ňou spojené songy v štýle bossa nova. Koncert odštartovala skladbou Old Devil Moon zaranžovanou veľmi nápadito. Jej precítený spev v spojení s kontrabasovou linkou a následným pridaním sa celej kapely pôsobilo veľmi osviežujuco a dynamicky. Obzvláštnením boli i bossa novy v portugalskom jazyku. Uprostred koncertu zaspievala Jane aj skladby, doprevádzaná iba jej klaviristom Michaelom Kananom, ktorý sa stará o väčšinu aranžmánov Monheitovej repertoáru. Približne po hodine a pol príjemnej lyrickej jazzovej hudby s nádychom Broadwaya sme sa dočkali záverečnej skladby Somewhere Over the Rainbow, ktorá, ako speváčka spomenula v rozhovore, bola jednou z prvých jazzových kompozícií, ktoré sa naučila. Monheitová ukázala vo svojom výkone veľký hlasový potenciál, viacero speváckych techník a širokú paletu farieb jej hlasu. K jej prejavu neodmysliteľne patria aj typické americké skladby, no v prvom rade mohli poslucháči vycítiť v jej výkone inšpiráciu veľkými idolmi ako Ella Fitzgerald či Sarah Vaughan.
Verím, že tento koncert Jane Monheit Bandu nebol posledný v našich končinách a ešte príde návštíviť túto časť Európy, miesta, z ktorého, ako Jane počas koncertu poznamenala, pochádzajú aj jej predkovia. To je po Diane Krall ďalšia jazzová diva so slovanským pôvodom. A vy si určite si nenechajte ujsť príležitosť vypočuť si Jane Monheit aj nabudúce. Stojí to určite za to.

Samuel Hošek

Foto: Lucia Trusinová

 

Pozrite si pozdrav od Jane Monheit

Esprit 2023

Galéria

P1020716.JPG
P1020751.JPG
P1020772.JPG
P1020759.JPG

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...