Report: MNOZIL BRASS - Best of 20 Years

Report: MNOZIL BRASS - Best of 20 Years
Vlado Vizár

13. február 2013, Wiener Konzerthaus
Rakúsky skvelý a doslova svetoznámy orchester MNOZIL BRASS, pri príležitosti svojho 20.výročia existencie usporiadal na domácej pôde viedenského Konzerthausu dva jubilejné koncerty.

 

Prvý z nich, 13.02., som mal možnosť a česť zažiť. Večer patril výlučne 7–člennej kapele, jej 2 a pol hodinovému programu – no a plnej, 1 865 miestnej Veľkej sále tohto impozantného koncertného domu. V programe druhého večera Mnozil Brass hosťovali aj hviezdy ako James Morrison - trp/trb, Linda Watson – spev, vokálne kvarteto Maybebop a.i.

Okrem Veľkej sály sú v „dome“ ešte dve sály: Mozart-saal so 704; a Schubert-saal s 366 miestami. Mimochodom, Konzerthaus oslavuje  svoju 100-ročnú sezónu.

            Nechcem a ani nemôžem tajiť, že ako „dychár“, trombónista, mám k tzv. žesťovým dychovým nástrojom obzvlášť blízky – až intímny vzťah. No objektívna skutočnosť je taká, že každý, či už aktívny, alebo pasívny milovník hudby, musí tajiť dych nad virtuozitou, prepracovanosťou a profesionalitou týchto muzikantov. A showmenov! Pretože práve v spojení excelentných hudobných sólistov a nadmieru vtipných, výborne vymyslených a zahraných, až bláznivo absurdných, ale často skoro až dojemných a vkusných „príbehov“ je sila, ktorá plní sály ich vystúpení na celom svete.

 

 

            Všetci zakladajúci členovia orchestra boli absolventi preslávenej viedenskej College of Music, ktorí sa pred 20 rokmi stretávali a hrávali vo viedenskej krčme „Mnozil Pub“. Jeden zo zakladateľov, trombónista Sebastian Fuchsberger, bol aj vynikajúci imitátor a aj pod jeho vplyvom sa kapela postupne nasmerovala na zámer „...presvedčiť publikum, že hudba nemusí byť len vážna vec!“. Profesionálne hudobné výkony s profesionálnymi show „príbehmi“ sa podujal skĺbiť divadelný režisér Bernd Jeschek. A členovia orchestra to zvládajú až dokonale – a vidieť, že sa nemusia pretvarovať a nútiť, ale že im to zjavne robí radosť. Nástrojové zloženie Mnozil Brass vychádza zhruba z malých dychových telies (tri trúbky, tri trombóny, tuba), hudobný repertoár je ale veľmi široký od folku, šlágrov, jazzu, spirituálov, gospelu až ku klasickým hudobným dielam. Celý orchester hrá svoje, do sedem hlasov aranžované, ťažké party naspamäť a bezchybne! A samozrejme – s originálnym hereckým podaním! Neodmysliteľnou súčasťou programu je ďalšia devíza orchestra - spievané pasáže a skladby. No a to už ide mráz po chrbte! Jednak krásne aranžované sedemhlasové voicingy, ale aj perfektne hlasovo a intonačne zaspievané! Napríklad pri vážne ladenom spirituáli „Moon River“, a la Mnozil Brass, má človek čo robiť s emóciami. Na pódiu teda nie sú žiadne stojany, noty, rekvizity – ale ani mikrofóny! Hrajú a spievajú naživo unpluged – aj vo Veľkej sále Koncerthausu. Vlastne, to, čo na pódiu robia, by ani nemohli robiť s notami, stojanmi, mikrofónmi.

 

 

            Za zmienku stojí, že ich trúbky, trombóny sú v kategórii majstrovských koncertných nástrojov a niektoré sú postavené a zhotovené v rakúskej známej spoločnosti výroby a predaja dychových hudobných nástrov pod ich priamymi návrhmi napr. trombóny model „Zoltan Kiss & Gerhard Füssl“ a pod.    

            Dnešná zostava telesa Mnozil Brass má týchto členov:

  • Thomas Gansch – trúbka, krídlovka. Je pilierom orchestra, dá sa povedať prvou trúbkou sekcie, hoci to nie je poradie kvalít  a schopností tých ďalších. Je veľmi činný aj ako sólový jazzový trúbkár v iných projektoch.
     
  • Roman Rindberger – trúbka, krídlovka. Skvelý hráč, skvelý a vtipný showman.
     
  • Robert Rother – trúbka, krídlovka. Takisto výborný trúbkár, hrá aj úlohu kapelného fešáka a zvodcu...
     
  • Leonhard Paul – trombón, bastrúbka. Hráčske kvality detto ako ostatní. Umelecký autor aj mnohých show scén. Kamenno-smiešny výraz v tvári, divák sa z neho teší, ešte sa ani nezačalo hrať...
     
  • Gerhard Füssl – trombón. Výborný profi trombónista. Hrá úlohu „mierne postihnutého“, ale láskavého kolegu.
     
  • Zoltán Kiss (H) – trombón. Jediný „zahraničný“ člen telesa z Budapešti. Študoval trombón v Maďarsku, potom na univerzite v Poľsku a Nemecku. Hráč celkom extra-výnimočných kvalít. Samozrejme, aj výborný showman.
     
  • Wilfried Brandstötter  - tuba. Skvelý sólista a takisto „crazy“ showman.   

 

 

            Pozeral som si koncertný kalendár Mnozil Brass - no a majú vybukované termíny v USA, Japonsku, Švédsku, ale aj v Európe na dva roky dopredu! Diváci ich všade milujú a hrnú sa na ich koncerty a predstavenia. Úplne právom, MNOZIL BRASS je niečo, čo prináša ľuďom radosť, smiech a zábavu – ale predovšetkým zážitok z hudobnej virtuozity. Ja kapelu poznám z nahrávok a videí a aj osobne, takže som vedel do čoho idem. Odchádzal som vysmiaty, šťastný a plný emócií. A o to vlastne ide!

 

P.S.: Nedá mi na záver nespomenúť, že náš kolega a priateľ, bývalý tubista a profesor Bratislavského Konzervatória Emil Culinka, organizoval v Bratislave každoročne festival pod názvom „Brass-Seans“. V Zrkadlovej sieni vystupovali naozaj vážni a skvelí umelci a sólisti z celého sveta. A pred piatimi rokmi v jednom ročníku festivalu tiež aj Mnozil Brass s kompletným programom a poobedňajšou „dielňou“, ktorú lektoroval práve trombónista Zoltán Kiss. Dodnes mám z týchto zážitkov husiu kožu!

Žiaľ, takisto mám husiu kožu z opačného zážitku v Bratislave a tým bol počet divákov. No... na Mnozil Brass asi takych 30-50, a to väčšinou boli dychári študenti a profesori z Moravy. Na predchádzajúcich ročníkoch festivalu, napriek symbolickému vstupnému, zívala Zrkadlová sieň skoro prázdnotou. A bojím sa, že nielen fyzickou prázdnotou...

 

Vlado Vizár
foto: www.mnozilbrass.at, www. photography-on-the.net

Galéria

Mnozil 4.jpg
Mnozil Brass.jpg
Mnozil.jpg
Mnozil+Brass.jpg
_SPS5341.jpg
_SPS7582.jpg
header_01.jpg
mnozil_brass1_420.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...