Report: Nové tváre slovenského jazzu

Report: Nové tváre slovenského jazzu
jazz.sk

V nedeľu sa konalo finále súťaže Nové tváre slovenského jazzu. Z 22 poslaných nahrávok vybrala porota postupujúcich 9 interpretov. Nakoniec však v bratislavskom Nu Spirite vystúpilo len sedem finalistov. Úroveň súťažiacich bola rôzna, pre niektorých to bolo jedno z prvých vystúpení, pre iných bežná rutina.

Ako prvé vystúpilo duo speváčky Katky Ščevlíkovej s gitaristom Petrom Zajáčkom. Katka dostala k svojim meninám pekný darček vo forme ceny - Objav súťaže. Po dvojici vystúpila početná zostava okolo mladého žilinského gitaristu Šimona Švidraňa. Ten s programom pre rytmiku, tri dychy a rap predviedol vlastné kompozície a aranžmány. Kapelník si odniesol ocenenie za vlastnú tvorbu a inštrumentálny výkon. Sedemčlennú zostavu vystriedala na pódiu klaviristka a speváčka v jednej osobe,  Lucia Radecká s komornejším hudobným prejavom. V typickom odkaze Djanga Reinharda pokračovala skupina Swing That String. Bežné nástrojové zloženie štýlu Manouche netypicky dopĺňal vokál speváčky Kristíny Prekopovej. Piaty v poradí sa predviedol Quartet Lukáša Oravca s hosťujúcim rakúskym bubeníkom. Skupina si odniesla ceny dve, prvú za presvedčivý inštrumentálny výkon lídra skupiny a druhú za zrelý kolektívny výkon skupiny. Po post-bopovom programe prišla na pódium vibrafonistka Ľudmila Štefániková, ktorú v duu dopĺňal basista Martin Kapusník. Ľudmila hrala na ojedinelý nástroj zvaný MalletKAT, tiež spievala. Nosnú časť produkcie tvorili štandardy. Hudobníci získali ocenenie za interaktívny a interpretačný výkon.  Poslednou skupinou súťaže bol projekt Fats Jazz Band, swingový mini orchester s dvoma vokalistami. V odkaze klaviristu Fats Wallera priniesli štýlovo vyhranený jazz. Za svoju produkciu získali ocenenie za kolektívnu štýlovú interpretáciu.

Špecialitou tohto ročníku súťaže bolo, že v porote prvýkrát sedela žena. Ponuku porotcovať prijala speváčka Lucia Lužinská, ktorá spolu s Matúšom Jakabčicom, Petrom Lipom, Tomášom Gajlíkom, Jurajom Kalászom, Štefanom Bugalom a Milom Suchomelom vytvorili porotu súťaže.

Na záver, je to skvelé zistenie, že máme na Slovensku ďalšiu generáciu mladých ľudí, ktorí si zamilovali jazz.  Súťaž Nové tváre slovenského jazzu už mnohým interpretom pomohla pri štarte ich profesionálnej hudobnej kariéry. Verme,  že tomu bude tak i v tomto prípade.

-rob-
 

 

 

Ďalšie články

Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...