Report: Pacore beží čas

Report: Pacore beží čas
jazz.sk

'Čas beží' - takto znie v preklade názov nového albumu PaCoRa Tria 'Fugit Hora'.
To ako znie jeho obsah nám v stredu 14.3.2012 predviedli Stano Palúch, Marcel Comendant a Robo Ragan st. počas koncertu pri príležitosti jeho krstu. Už od začiatku vládla v sále veľmi príjemná a uvoľnená atmosféra, pretože otvorenie prebiehalo formou malej dramatickej exhibície, v ktorej si všetci členovia súčasne najskôr zahrali na jeden kontrabas a následne na jeden cimbal. Očakávanie, či dokážu páni zahrať v trojici aj na jedny husle, o čom niet pochýb, prerušil už 7-osminový energický rytmus, ktorým Marcel začal skladbu „Ftošek“, ktorá je zároveň aj prvým trackom na CD. Na koncerte si s kapelou zaspievala aj Slávka Horváthová, ktorá je nimi často prizývaná pri spracovávaní ľudových piesní.

Krstným otcom sa stal Juraj Hamar (t.č. riaditeľ SĽUK-u) a krstilo sa kolofóniou, podľa jeho slov akousi krvou stromov, bez ktorej si žiaden, na sláčikový nástroj hrajúci muzikant, neporadí.

Výtvarné spracovanie obalu má na svedomí vynikajúci Fero Lipták a grafický design Lenka Javorská.

CD vyšlo po relatívne dlhej odmlke, ktorá však bola pre zoskupenie umelecky veľmi aktívna. Za tento čas vzniklo nielen množstvo nového hudobného materiálu, ale PaCoRa odohrala aj desiatky koncertov v pôvodnom zložení a aj s rôznymi hosťami. Unikátne bolo taktiež spojenie so symfonickými orchestrami doma i v Čechách. Sedem rokov po debutovom albume (PaCoRa Trio 2005) teda vychádza druhé, dlho očakávané CD „Fugit Hora“.

 

Cítite nejaký štýlový posun od prvého albumu?

Jediný posun je, že možno hráme trošku inak, lebo vždy sa to nejak vyvíja a v základe najväčšia zmena je to, že tu hráme len naše veci. Stále si totiž viac a viac myslíme, že má zmysel vlastná tvorba a čím ďalej tým menej sa nám chce prezentovať prevzaté veci, hoci ich máme veľmi radi a na koncertoch sa im určite nebudeme vyhýbať.

 

Mali ste nejakú jednotnú koncepciu pri tvorbe tohto CD?

Tieto skladby vznikli počas tých siedmych rokov, teda vzniklo ich viacej, ale potom sme to tak nejak vyselektovali. Keď sme ich potom začali dávať k sebe a rozmýšlali o nich, vznikla  tak jednotná koncepcia skladieb inšpirovaných folklórom.

 

A čo váš projekt s Janou Semerádovou? Máte tiež niečo v pláne?

No radi by sme to vydali. Máme už aj návrh obalu, ktorý spravila Lenka Javorská a máme už aj nahrávku, ale musíme sa znovu tým materiálom prehrabať lebo sme to dávno nepočuli a bolo to vtedy také ešte veľmi ‚na začiatku‘. Chceme sa teda k veciam vrátiť a prehodnotiť, čo s tým, či by sme ich takto vydali alebo či ešte niečo skúsime nahrať znovu. Tento projekt máme každopádne veľmi, veľmi radi a chceme sa k nemu vracať či už na živom hraní alebo prostredníctvom nahrávky.

 

Aké sú vaše plány bezprostredne po vydaní nového CD?

Keďže sme si tento krát CD vydali sami, musíme sa trochu hýbať a robiť mu propagáciu, aby nám neostalo doma pod posteľami. Chceme sa ukázať aj na strednom a východnom Slovensku, a potom vyrazíme do Čiech na tzv. „Loser tour“. Pár rokov dozadu sme tam dosť veľa hrávali a máme tam veľa známych, teraz sme však mali trošku pauzu, takže by sme chceli pobehať zopár ‚štácií‘.

 

Text: Juraj Bajús

Foto: Tomáš Prištiak

Galéria

IMG_9563.JPG
IMG_9577.JPG
II.jpg
panorI.jpg
I .jpg
IMG_9692.JPG

 

 

Ďalšie články

Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...
Jarný swing roztancuje Bratislavu
SPRING SWING / JARNÝ SWING prebudí hlavné mesto do sviežej jarnej nálady pozitivizmom nákazlivou...
Brno ako krajina vychádzajúceho slnka
Japonsko sice označujeme za pravlasť vychádzajúceho slnka, no brniansky projekt SAKOBI sa v mnohom...