Report: Roberto Ciotti/Bloom v Babylone

Report: Roberto Ciotti/Bloom v Babylone
jazz.sk

Ateliér Babylon, Bratislava, 7.2.2013

V bratislavskom Ateliéri Babylon sa vo štvrtok večer predstavila talianska bluesová legenda, spevák, gitarista a skladateľ Roberto Chiotti (*1953). Priznám sa, že toto meno mi doposiaľ nebolo známe, a keďže išlo o jeho prvé vystúpenie na Slovensku (s podporou Talianskeho kultúrneho inštitútu), viacero návštevníkov očakávalo neobyčajný hudobný zážitok.

 

Promotér Matej Šálek dramaturgicky vhodne spojil koncert tohto bluesového velikána s domácou kapelkou Bloom. Akustický kvartet s podmanivým a charizmatický hlasom Barbory Drahovskej predstavil svoj nový koncertný program. Špeciálny hosť, harfistka Majka Kmeťková pridala ich skladbám ďalší zvukový rozmer a tak veľmi príjemný a harmonicky sofistikovaný nadžánrový pop kapely Bloom správne naladil publikum na hlavnú hviezdu večera.

 

Príchod Roberta Ciottiho na pódium uviedol krátkym príhovorom taliansky veľvyslanec J.E. Roberto Martini.  Ciottiho unplugged formáciu tvoril veľmi sympatický tandem - basgitaristka a vokalistka Fabiola Torresi a perkusista Ivano Fortuna.

Od prvých tónov tohto tria sa na pódiu udomácnila úžasná pohoda a uvoľnenosť. Roberto Ciotti si svojim hlasom, gitarou i charizmou  okamžite získal publikum na svoju stranu. Predvádzal vlastné skladby od tradičného blues (One way boogie...), cez piesne s chytľavými melódiami (Black Angel, Equilibrio Precario...), balady (Tender Touch, Stanotte Roma...), až po skladby s prvkami funku, latina či dokonca reggae  (I feel good, do you feel the same?, Hot Summer...). Odznel aj hit britského pesničkára Van Morrisona Moon Dance.

 


 

Roberto Ciotti interpretoval všetky piesne na akustickej gitare, no o svojich gitarových kvalitách nenechal nikoho na pochybách. Používal looper, pomocou ktorého si nahrával harmonický podklad, ktorý vypĺňal krásnymi a energickými bluesovými sólami so santanovským feelingom. Zvuk gitary dopĺňal skresľovačom i wah efektom. Kapela skvele reagovala na všetky jeho hudobné podnety.

Pozitívna energia sa z pódia neustále valila na divákov, ktorí každú skladbu odmeňovali búrlivým aplauzom. Zážitkom bolo aj sólo perkusistu Ivano Fortunu, ktorý s humorom dokázal rytmicky zaangažovať aj celé  publikum. 

Po záverečnej skladbe Bella Chica samozrejme nasledoval spontánny standing ovation.

Roberto Ciotti zaradil ako prídavok pieseň No More Blue, ktorú napísal pre film Marrakech Express, oscarového režiséra Gabriele Salvatoresa. V tejto piesni sa zaskvela krásnym vokálom basgitaristka Fabiola Torresi.


 

Na úplný záver koncertu prišlo milé prekvapenie, Roberto Ciotti pozval na pódium členov kapely Bloom a v spoločnej jam session si zahrali Hendrixov hit Hey Joe. Skutočne sme mali možnosť prežiť skvelý hudobný večer.  Pokiaľ sa všeobecne blues definuje ako „I´m blue – smútim“, tak v prípade talianskeho bluesového velikána Roberta Ciottiho platí pravý opak. Južanský temperament a vášeň v spojení s touto tradičnou americkou hudobnou formou prináša krásne a pozitívne emócie hrejúce pri srdci.

 

Miro Zahradník
foto: Zdenko Hanout

Galéria

2013_02_07_bloom_ciotti_15.jpg
2013_02_07_bloom_ciotti_16.jpg
2013_02_07_bloom_ciotti_11.jpg
2013_02_07_bloom_ciotti_02.jpg
2013_02_07_bloom_ciotti_05.jpg

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...