Saxophobia Bratislava 2019: Dva verejné koncerty venované saxofónu

Saxophobia Bratislava 2019: Dva verejné koncerty venované saxofónu
Patrik Gömöri

Saxofón je veľkou väčšinou Slovákov vnímaný ako nástroj jazzový. Avšak pôvodne bol v roku 1842 skonštruovaný Belgičanom Adolphom Saxom pre účely klasickej hudby a mimo Slovenska je toto jeho povedomie oveľa viac rozšírené. Preto sa občianske združenie Spoločnosť priateľov dobrej hudby rozhodlo opäť zorganizovať medzinárodné majstrovské kurzy zamerané na výučbu klasickej hudby na saxofóne. Samotné majstrovské kurzy budú prebiehať v dňoch 21. až 24.2.2019 na Konzervatóriu v Bratislave a je na ne prihlásených vyše 50 študentov zo siedmych krajín. Súčasťou tohto mimoriadneho podujatia sú aj dva verejné koncerty venované saxofónu, 23. februára 2019 v Zrkadlovej sieni a 24. februára 2019 v Slovenskom rozhlase.

O celom projekte nás viac informoval Ladislav Fančovič, významný slovenský klavirista, saxofonista a iniciátor projektu: „Minulý rok sme tieto kurzy usporiadali už druhý krát a opäť sme sa stretli s veľmi pozitívnym ohlasom nie len samotných účastníkov ale aj širokej verejnosti, ktorá prejavila o verejné koncerty naozaj nevídaný záujem. Preto sme sa v tomto projekte rozhodli pokračovať a pozvali sme naozaj celosvetovo výnimočných lektorov. Na moju veľkú radosť potvrdili účasť na kurzoch členovia jedného z najlepších saxofónových kvartet na svete Raschèr Saxophone Quartet  ktorého členovia sú: Christine Rall z Nemecka, Elliot Riley z USA, Kenneth Coon z USA a Andreas van Zoelen z Holandska. Ďalší dvaja skvelí lektori sú Philippe Portejoie z Francúzska a Lev Pupis zo Slovinska, ktorí sa k nám pre spokojnosť študentov opakovane vracajú. Veľmi populárny Saxofónový orchester, ktorý je veľmi dôležitou súčasťou kurzov a záverečného koncertu, bude viesť a dirigovať Andreas van Zoelen. Veľmi sa teším aj plnej obsadenosti kurzov študentmi zo siedmich krajín. Je skvelé, že do našich, musím povedať, že dosť konzervatívnych končín, môžeme priniesť aj trochu inovátorskej interpretácie klasickej hudby zo zahraničia. Saxofón je v západných krajinách už dlho považovaný za rovnocenného partnera na poli komornej hudby k ostatným nástrojom, aj keď je z nich, dá sa povedať, najmladší.“

 

Slovenské publikum si už po dva roky mohlo vychutnať, aké je to počuť saxofón ako koncertný nástroj a projekt Saxophobia ponúka tento rok dva verejné koncerty. Prvý bude Saxophobia Galakoncert,  23. februára v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca a predstavia sa na ňom všetci šiesti zahraniční lektori, ktorí sú špičkoví renomovaní saxofonisti na poli vážnej hudby. Druhý koncert bude v nedeľu 24. februára v Slovenskom rozhlase. Vystúpi na ňom 50-členný medzinárodný saxofónový orchester a menšie zoskupenia zložené z  účastníkov kurzov. Koncert sa bude konať vo Veľkom koncertného štúdiu a bude nahrávaný a odvysielaný na Rádiu Devín. Orchester bude zložený iba zo saxofónov (od sopraninového cez sopránový, altový, tenorový, barytónový až po basový saxofón) a sady bicích nástrojov. Na programe budú napríklad skladby od skladateľov: J. S. Bach, G. F. Händel, M. P. Musorgskij, B. Bartók, Pedro Itturralde, Robert Kamplet a finálna skladba bude Bolero od Maurice Ravela. Orchester bude dirigovať Andreas van Zoelen z Holandska.

„Verím, že návštevníci oboch koncertov budú príjemne prekvapení, aké rôznorodé farby a zvuky dokáže dobrý saxofonista z nástroja vyčarovať. Musím ešte dodať, že tento projekt by nebolo možné uskutočniť bez finančnej podpory Nadácie TatraBanky, Fondu na podporu umenia, Veľvyslanectva USA, Nemeckého veľvyslanectva, Francúzskeho inštitútu, Magistrátu hl. mesta Bratislavy, Hudobného centra, Konzervatória v Bratislave, Hotela Falkensteiner a mnohým ďalším partnerom, za čo im patrí naša nesmierna vďaka.“ dodal Fančovič.

Sobota 23.2.2019 o 19:00 hod.
Saxophobia Galakoncert

Koncert venovaný saxofónu ako nástroju klasickej hudby, na ktorom sa predstavia šiesti špičkoví zahraniční lektori, ktorí prijali pozvanie učiť na majstrovských kurzoch Saxophobia Bratislava 2019. Všetci účinkujúci sú špičkoví európski umelci, ktorí pôsobia aj ako pedagógovia na konzervatóriách a univerzitách.

Účinkujúci:

Raschèr Saxophone Quartet

Klavírny sprievod: Ladislav Fančovič

Adresa: Zrkadlová sieň Primaciálneho paláca, Bratislava

Nedeľa 24.2.2019 o 18:00 hod.
Koncert 50-členného medzinárodného saxofónového orchestra

(orchester je zložený iba zo saxofónov)

účinkujúci: Orchester Saxophobia Bratislava

hostia: Philippe Portejoie (FR), Lev Pupis (SI), 4SAX (SI), Saxophone Syncopators (SK), Neja Anderle (SI)

dirigent: Andreas van Zoelen (NL)

Program: J. S. Bach, G. F. Händel, M. P. Musorgskij, B. Bartók, Pedro Itturralde,  Robert Kamplet, M. Ravel.

Adresa: Slovenský rozhlas, Štúdio 1, Bratislava

Tlačová správa

Galéria

P3030574-Edit_resize.jpg
P3061874-Edit_resize.jpg
Saxophobia 2019 Hudobny zivot 210x148.jpg

 

 

Ďalšie články

Bratislava Hot Serenaders vzdali poctu americkému jazzu
Ansámbel Bratislava Hot Serenaders už vyše dvadsať rokov patrí k tomu najlepšiemu z ...
Golden Age Concert: V rytme Hot & Sweet Music v bratislavskom V-klube
V stredu 27. augusta 2014 sa zo známeho bratislavského Véčka do neskorej noci ozývali burácajúce...
Golden Age Festival 2016 - Véčko v rytme Hot Jazzu
Rytmus je náš biznis spievalo a hralo sa v preplnenej sále bratislavského V – klubu v...
Report: Fats Jazz Band v Swing Café
Ani tomu nebolo tak dávno, čo v kuloároch bratislavského jazzu prebehla správa o konci...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...
Cotatcha sings, Basie swings
Predpokladám, že znalci spozorneli pri parafráze na titul vynikajúceho albumu „Ray Sings, Basie...
Piesne, ktoré poznajú Lash & Grey i Dan Bárta
Carnegie Hall v New Yorku, Empoli Jazz Festival v Taliansku, viedenský klub Porgy&Bess,...