Slovenskí jazzmeni hudbou podporili Mons. Bezáka

Slovenskí jazzmeni hudbou podporili Mons. Bezáka
jazz.sk

Slovensko v posledných dňoch žije sporným odvolaním arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy. Svätý Otec Benedikt XVI. ho totiž 2. júla odvolal bez akéhokoľvek vysvetlenia. Dôvody nepozná ani sám Bezák, navyše ho Vatikán vyzval, aby sa nevyjadroval pre médiá. Popdoru Róbertovi Bezákovi vyjadrili českí biskupi. Slováci sa k nim pridali a v utorok 10. júla 2012 na bratislavskom Hlavnom námestí usporiadali koncert na jeho podporu.

 

Koncertu sa zúčastnili aj slovenskí jazzmani: gitarista Boris Čellár, speváčka Lucia Lužinská, klavirista Fero Báleš a kontrabasista Štefan Bartuš. Najskôr mužské trio zahralo (a Boris aj zaspieval) skladbu Smile, potom Lucia Lužinská zaspievala pieseň od Leonarda Cohena Hallelujah, avšak vo vlastnom jazzovom aranžmáne, ktorá sa nachádza na najnovšom CD Zimná krajina.

 

Interpreti koncert odohrali bez nároku na honorár. Pre portál Jazz.sk sa vyjadrili, aké dôvody ich k účasti na tomto koncerte viedli:

 

Boris Čellár: "S Mons. Bezákom som sa stretol niekoľko krát osobne. Aj po krátkom rozhovore vo mne zanechal výnimočný pocit. Je to človek, ktorý mi svojim srdečným prístupom vyvrátil zažité dogmy a predstavy o mramorovej nedotknuteľnosti cirkvi a bol (je) záchytným bodom, kde sa chlad inštitúcie mení na ľudskosť. A okrem toho miluje hudbu, zažil som to. Je výnimočne bdelým poslucháčom. Spôsobom akým vie dávať, taktiež prijíma."

 

Lucia Lužinská: "Keď sa spýta, ako sa máte, nie je to zdvorilostná otázka, ale naozaj vás počúva a poradí. Má tiež vzácny zmysel pre humor. Za celým prípadom vidím osud jedného človeka, ktorý celý svoj život vložil do viery a bol zradený z radov vlastných. Chcem mu vyjadriť podporu a skladbou poprosiť, aby si napriek všetkému udržal svoju úžasnú jedinečnosť, vytrvalosť a nezlomnosť."

 

Fero Báleš: "S Mons. Bezákom som sa osobne stretol asi pred rokom a pol. Aj ja môžem potvrdiť tie pozitíva, ktoré konkretizovali mnohí predo mnou. V mojom živote je to už druhy prípad kňaza, ktorého Vatikán odvolal zo svojej funkcie (snáď je vhodnejšie povedať z MISIE) a „povolal“ k niečomu inému. Ten prvý bol Milan Bubák. Chcel som aspoň krátkym hudobným vstupom vzdať hold týmto kňazom, ktorí nepotrebovali urobiť celoživotnú kariéru na to, aby zmenili životy mnohých ľudí."

 

Jarmila Žuffová

Foto: Ľubomír Bechný VIFO, lubobechny@gmail.com

Galéria

Foto: Ľubomír Bechný
Foto: Ľubomír Bechný
Foto: Ľubomír Bechný
Foto: Ľubomír Bechný
Foto: Ľubomír Bechný

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...