Speváčka Chaka Khan zavíta na jeseň do Bratislavy

Speváčka Chaka Khan zavíta na jeseň do Bratislavy
jazz.sk

Koncert Chaka Khan bude súčasťou festivalu One Day Jazz. Okrem spevackej divy sa na podujatí predstaví aj kapela Funk Unit Martina Valihoru a tiež Anita Soul a Ivan "The King" Vereš.

 

Americká speváčka Chaka Khan, ktorá má na konte desať cien Grammy, sa na jeseň predstaví na Slovensku. Dejiskom jej vystúpenia bude v stredu 10. októbra bratislavská Hant aréna, o čom v piatok informovala webstránka ticketportal.sk. Jej koncert bude súčasťou ďalšej edície jednodňového festivalu One Day Jazz. Okrem 59-ročnej Khan sa na podujatí predstaví aj kapela Funk Unit s lídrom Martinom Valihorom a tiež Anita Soul a Ivan "The King" Vereš.

Polstoročia spievania

Počas večera budú návštevníkov zabávať známi dídžeji a vystúpia aj tanečníci Lady Mel & Johnny Mečoch. Soulová, džezová, r'n'b, funková, ale i gospelová hviezda Chaka Khan sa na scéne pohybuje už od 60. rokov minulého storočia. Od roku 1973 pôsobila v kapele Rufus, ktorá sa do povedomia dostala pesničkou Tell Me Something Good. Tú pre ňu napísal slávny Stevie Wonder.

Nasledovali ďalšie hity ako You Got the Love, Sweet Thing, At Midnight (My Love Will Lift You Up) alebo Do You Love What You Feel. V rokoch 1974 až 1979 vydali Rufus šesť albumov. Chaka Khan však mala čoraz častejšie spory s ostatnými členmi, predovšetkým s Andrem Fischerom, a tak ďalšie nahrávky kapely Numbers (1979), Party 'Til You're Broke (1981) a Seal in Red (1983) vznikli bez speváčkinej účasti.
 

Sólo začiatok

 

Chaka Khan medzitým rozbehla svoju sólovú kariéru. V roku 1978 vydala rodáčka z Chicaga debutovú nahrávku Chaka obsahujúci veľký hit I'm Every Woman. Ten v roku 1992 prespievala Whitney Houston.

V nasledujúcich rokoch vydávala Chaka Khan ďalšie sólové nahrávky a niekoľkokrát ešte spolupracovala so skupinou Rufus, ktorá svoju činnosť ukončila v roku 1983.
Veľmi úspešná bola s piatou sólovkou I Feel for You, na ktorom boli skladby ako This Is My Night, Through the Fire, ale predovšetkým pieseň I Feel for You z dielne Princea.
Speváčka má dodnes na konte 11 sólových štúdiových albumov, zatiaľ posledný s názvom Funk This vyšiel v roku 2007.
Vlani v septembri figurovala Chaka Khan spoločne s kapelou Rufus medzi pätnástimi interpretmi nominovanými do Rock'n'rollovej siene slávy.

Autor: SITA

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...