Spevák Al Jarreau sa po štyroch rokoch vráti do Bratislavy

Spevák Al Jarreau sa po štyroch rokoch vráti do Bratislavy
jazz.sk
Americký džezový spevák Al Jarreau sa po štyroch rokoch predstaví v Bratislave. Sedemdesiatdvaročný držiteľ siedmich cien Grammy vystúpi v pondelok 14. mája v Majestic Music Clube (MMC). Vstupenky na koncert sa už predávajú v sieti Eventim. Lístok na státie stojí 35 eur, vstupenka na sedenie 50 eur.
 

Al Jarreau pochádza z lousianskej rodiny, jeho otec bol kazateľom a matka hrávala v kostole na organe a klavíri. Jeho hudobná budúcnosť sa začala profilovať v San Franciscu, kde účinkoval v malom džezovom klube s triom vedeným Georgeom Dukeom.

Na konci 60. rokov sa presťahoval do Los Angeles, kde začal účinkovať v známych kluboch. Krátko nato rozšíril svoje pôsobenie aj na New York, kde dostal možnosť účinkovať v televízii po boku mien ako Johnny Carson, Mery Griffin či Mike Douglas. V roku 1975 debutoval albumom We Got By, ktorým si získal srdcia fanúšikov nielen v Spojených štátoch amerických, ale aj v Európe. Získal nemeckú obdobu Grammy za najlepší výkon v medzinárodnej nováčikovskej kategórii.

Naplno sa však presadil až po turné v Európe, ktoré nasledovalo po vydaní druhého albumu Glow (1976). Prelom v jeho kariére nastal v roku 1977, keď vydavateľstvo Warner Bros. vydalo živý dvojalbum Look to the Rainbow. O rok neskôr dostal spevák prvú Grammy za najlepší sólový džezový vokálny výkon. Zaujímavosťou je fakt, že zlatý gramofónik získal nielen v džezových, ale aj v r'n'b kategóriách a Grammy má i za najlepší sólový popový vokálny výkon. Na jeho albumoch sa producentsky podieľali také osobnosti ako Herbie Hancock, George Duke či Marcus Miller. Okrem toho, že Al Jarreau neustále cestuje po svete a koncertuje, momentálne sa venuje aj nahrávaniu novému albumu.

Rodák z Wisconsinu sa v slovenskej metropole naposledy predviedol v jeseni 2008 na Bratislavských jazzových dňoch. V júli 2010 mal vystúpiť na treťom ročníku Open Jazz Festu, ktorý sa konal na Zelenej vode pri Novom Meste nad Váhom, no pre problémy s dýchaním a následnú hospitalizáciu museli organizátori jeho koncert zrušiť.

 
Zdroj: SITA

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...