Špička kubánskeho džezu vystúpi na džezákoch

Špička kubánskeho džezu vystúpi na džezákoch
jazz.sk

Temperament a pestrosť kubánskej hudby otvára srdcia po celom svete. Na Slovensku už o pár týždňov budú v rámci Bratislavských jazzových dní Slovenská sporiteľňa 2011 vystúpia dvaja špičkový kubánsky pianisti, legendárny Chucho Valdés a mladý talentovaný Harold López – Nussa.
 
Chucho Valdés je kubánsky pianista, skladateľ a kapelník. Ako tridsaťročný sa stal nesmrteľným – založil skupinu Irakere, legendu kubánskeho latin jazzu. V zbierke má šesť cien Grammy, prvý získal v roku 1978 za debutový album Irakere, ostatná mu pribudla za sólový album Chuco´s Steps tento rok. Chucho Valdés je považovaný za najlepšieho kubánskeho pianistu všetkých čias. Svoj prvý koncert odohral v roku 1959 s kapelou svojho otca Sabor De Cuba. Aj v súčasnosti, kedy tento sedemdesiatročný génius vystupuje so sedemčlennou kapelou The Afro-Cuban Messengers, sú jeho vystúpenia jedinečným zážitkom a dokonalou džezovou smršťou na afrokubánsky spôsob.
 
Tento rok na Bratislavských jazzových dňoch bude hrať nielen naslávnejší kubánsky pianista Chucho Valdés, ale aj ten budúci najslávnejší. Ešte ani nie tridsaťročný supertalent Harold López – Nussa sa narodil v hudobníckej rodine v havane, momentálne žije v Paríži. Jeho hudobný život zmenila klavírna súťaž festivalu Montreaux Jazz, ktorú v roku 2005 vyhral. Latin jazz sa rýchlo stal jeho vášňou a v súčasnosti koncertuje a nahráva s najlepšími kubánskymi hudobníkmi svojej generácie. Harold López – Nussa má na konte tri albumy. Na debutovom okrem vlastných skladieb interpretoval aj Chucha Valdésa a Waynea Shortera, na nasledujúcich sa už naplno mohol spoľahnúť na svoje vlastné skladateľské kvality. Aktuálny album Herencia nahral s hudobníkmi, ktorí ho budú sprevádzať aj v Bratislave. O ostatnom albume sa veľmi pochvalne vyjadril aj Chucho Valdés: „Album je jemná rumbová hojdačka s brilantnými nápadmi a jedinečným štýlom. Harold je nielen výnimočný talent a výrazná osobnosť – je to kubánsky zázrak.“
 
Bratislavské jazzové dni Slovenská sporiteľňa sa uskutočnia 21. – 23. októbra v Incheba Expo Aréne v Bratislave, v špeciálne upravených priestoroch haly B. Vstupenky na festival sú v predaji prostredníctvom siete Tipos Ticket a Ticketportal.

PR článok

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...