Súťaž o 1x2 lístky na Open Jazz Fest 4/7 - Mo' Blow

Súťaž o 1x2 lístky na Open Jazz Fest 4/7 - Mo' Blow
jazz.sk

Nemecko ako studnica soulu a funku? Berlínski mladíci z Mo’ Blow dokazujú, že médiami označovaní ako jedna z najhorúcejších klubových kapiel Európy majú čierny groove v krvi. „For those about to Funk“ sa nazýva ich nový album, ktorý vyšiel na prestížnom labeli ACT. My vám ponúkame možnosť zúčastniť sa nielen tohto koncertu, ale celého dvojdňového festivalu.

Hybnou silou kapely sa stal zahraničný pobyt „mozgu kapely“, saxofonistu Felixa F. Falka Liverpoole (2002), kde na neho preskočila iskra štýlu funky. Po návrate do Berlína oslovil nových hudobníkov a premenoval kapelu na Mo’Blow. Vzniklo súčasné obsadenie kapely, ktoré spolu rozširovalo svoje hudobné spektrum stále viac o jazz a soul.

Na svojich turné po Nemecku, Belgicku, Anglicku, Rakúsku, Poľsku, Chorvátsku, Rusku, Dánsku a Francúzsku získali Mo’ Blow chýr kapely dobíjajúcej energiu prvotriednej kvality.

Ich prvé CD "Funkatristic" vyšlo v roku 2008 (label Neuklang / Bauer Studios). Keď v tom istom roku vystúpili ako quartet na Berliner Jazz & Blues Award, bolo ich vystúpenie také presvedčivé, že boli tak jury, ako aj publikom zvolení za viťazov.

Nie je žiadnou náhodou, že potom, čo ho na Mo' Blow upozornil starý priateľ, očarili aj barda Nilsa Langrena, ktorý bol zo svojim Funk Unit po desaťročia hlavným reprezentantom sýtych groovov v Európe.

Porozumeli si natoľko, že na ďalšom albume Nils nielenže spoluúčinkoval, ale sa stal aj jeho producentom. V novembri 2010 nahrali podklady na CD "For those about to Funk", mimo iných s hosťami ako gitarista Torsten Goods, flautista Magnus Lindgren, či raper Magnum Coltrane Price. Aj svoje živé koncerty zvyčajne ozvláštňujú špeciálnymi hosťami, (Günter Hampel/vibrafón, basklarinet, Anthony Ormesher/ UK (gitara), resp. vibrafonista David Friedman.

Kto ich počúva, okamžite cíti, že osobitá a strhujúca interpretácia týchto mladých nemeckých hudobníkov znesie najvyššie kritériá a porovnania s funkovou elitou. Markantné klenuté sóla saxofonistu Felixa F. Falksa, vitálny rhodes Matti Kleinsa, sýty a objemný basový zvuk Tobiasa Fleischersa a precízne bicie André Seidelsa robia z kapely nástroj na dobíjanie energie.

Už než kapela vyhrala v súťaži v roku 2011 titul Future Sound Award, porota mala v jednom jasno: „Mo' Blow dokáže na pódiu vyčariť ohňostroj smrtiaceho groovového funku“. To je európskymi vplyvmi inšpirovaná, nablýskaná vizitka toho, čo si môžeme predstaviť pod pojmom„Young German Jazz“.

Súťažná otázka: Z ktorej krajiny pochádzajú Mo' Blow?
Súťaž trvá do 11.júla 2012

 

Odpoveď: Nemecko; Výherca: Miriam Prekopova

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...