Súťaž o 1x2 lístky na Open Jazz Fest 5/7 - Marek Balata

Súťaž o 1x2 lístky na Open Jazz Fest 5/7 - Marek Balata
jazz.sk

Dnes tu máme ďalšiu súťaž o dva lísky na všetky dni Open Jazz Festu. Marek Bałata je považovaný v oblasti jazzovej a improvizovanej hudby za jedného z najlepších mužských vokalistov východnej Európy. Záber a rozsah jeho kreativity siaha od jeho hlbokého ponorenia sa do vizuálneho umenia (grafické umenie, audio-vizuálne predstavenia), až po divadlo (Kúzelník z Lublinu I. B. Singer a Krvavá Svadba od F. G. Lorcu). Účinkoval a nahrával z najvýraznejšími poľskými džezovými hudobníkmi ako Zbygniew Namyslowski, Andrzej Jagodzinski, Slawomir Kulpowicz, Krzysztof Scieranski, Tomasz Szukalski, J. P. Wroblewski, Henryk Miskiewicz a taktiež vystupoval v Poľsku s pôvodnou (USA/PL) formáciou Cantabile in Jazz v obsadení zahŕňajúcom osobnosti ako Urszula Dudziak, Michele Hendricks, Judy Niemack a Anthony Jackson.

Marek Bałata účinkoval aj s medzinárodne uznávanými jazzovými hudobníkmi ako sú Billy Hart, Steve Davis, Ronnie Burrage, Frank Lacy, Peter Madsen, Jeanfrancois Prins, Patricia Beysens, Jack van Poll, Heinrich von Kalnein, Peter Lipa, Marco Piludu, Andy Manndorff, Klezmokum, Songlines, ...

Bałata vydal CD vlastných kompozícií pod názvom „Voice paintings“(1994), v ktorých čerpal z bohatých ľudových koreňov rodného Krakova a prepojil ich so svojim osobitým chápaním amerického blues, bebopu a harmonickým jazykom F. Chopina. Je odvážny v miere virtuozity a predstáv, prekvapuje širokým rozsahom a dokonalou intonáciou. Spieva a dokonca rapuje rovnako dobre v poľštine, ako aj v angličtine, má dar vycítiť tónovú zvukomalebnosť pri interpretácii v oboch jazykoch.

Na festivale predstaví jeden zo svojich úspešných projektov – Chopin Quintet.

Súťažná otázka: Z ktorej krajiny pochádzal hudobný skladateľ Frederic Chopin?
Súťaž trvá do 15. júla 2012

 

 

Výherca: Zuzana Dohnalova

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...