Swingový Valentín: Dvadsiate roky sú späť

Swingový Valentín: Dvadsiate roky sú späť
Peter Baláž

Rokom 2020 sa začína opätovne éra dvadsiatych rokov a my si nimi pripomíname veľmi zaujímavú dobu, ktorou sa v spoločnosti veľa zmenilo.

 

Dvadsiate roky minulého storočia doslova obrátili naruby stáročiami udržiavané pravidlá, konvencie či žensko-mužské roly v spoločnosti. Práve tomuto obdobiu vďačíme za mnohé vynálezy, ktoré uľahčili prácu a navždy zmenili spôsob života ľudí na celom svete. Za všetky spomeňme aspoň rozvoj automobilového priemyslu, vynálezy ako automatická práčka, umývačka riadku, vysávač, chladnička, elektrická žehlička, zips, lietadlo, rádio, gramofón ale aj penicilín, inzulín, fotobunka či buldozér. Rukou v ruke s technickými výdobytkami sa nieslo aj odbremenenie žien od prác v domácnosti, čím získali čas napríklad na pestovanie športu či chodenie do kín na ďalšiu novinku 20. rokov – nemé filmy. K dôležitým zmenám v spoločnosti prišlo aj uzákonením ženského volebného práva, ktoré získali ženy v Československu ako jedny z prvých na svete. V neposlednom rade vďačíme práve 20. rokom za vznik nového hudobného žánru – jazzu. Jedným z prvých jazzových podžánrov boli ragtime, blues a hot jazz. Bola to hudba určená na tancovanie a zábavu mladej, uvoľnenej generácie. A práve v duchu raného jazzu 20. rokov sa bude niesť aj valentínska tančiareň vo V-klube.

 

O podujatí nám porozprávala spoluorganizátorka Jana Dekánková: „Málokedy majú ľudia možnosť vypočuť si hot jazzovú či swingovú hudbu z počiatkov jazzu v jej pôvodnej podobe, na originálne historické hudobné nástroje a bez moderných prímesí. A ešte menej zriedkavo si na ňu môžu zatancovať, keďže táto hudba nebola pôvodne koncertná, ale tanečná. Preto sme sa rozhodli priblížiť celú atmosféru tejto očarujúcej doby v podobe, v akej ju zažívali aj pred 100 rokmi, t.j. v nočnom klube, patrične oblečení a pri tanci. V sále bude pripravený dostatočne veľký tanečný parket, ale aj vyvýšené miesta pre netancujúcich poslucháčov. Aby sme uviedli veci na pravú mieru, podujatie sa síce volá Swingový Valentín, ale hudba, ktorá sa v 20.rokoch hrala nebola swing. Swingová hudba prišla až začiatkom 30. rokov. Keďže však tančiarne pod týmto názvom organizujeme už 7 rokov, nechceli sme ľudí miasť zmenou celého názvu podujatia. Preto sme mimoriadne spojili dve odlišné veci (20. roky a swing), ale dúfame, že nám to pre tentokrát veciznalí odpustia. V každom prípade bude atmosféra na tančiarni ako by ste sa v časostroji preniesli o 100 rokov do minulosti, do obdobia prvej Československej republiky s tancami ako foxtrot či charleston a so štýlovým orchestrom na pódiu.“

 

V sobotu 15.2.2020 SWINGOVÝ VALENTÍN o 20:00 hod.

ADRESA: Véčko (V-klub), Národné osvetové centrum, Námestie SNP 12, 812 34 Bratislava

VSTUPENKY: 15 € / 10 € / 5 € ZŤP 

Predaj vstupeniek v sieti Ticketportal

DRESS CODE: dobové štýlové oblečenie z 20. rokov (nie je povinné, ale poteší)

Spoluorganizátor: Národné osvetové centrum

FACEBOOK: https://www.facebook.com/events/466549947377444/

Od 20:00 hod. Vás bude večerom sprevádzať swingový orchester Fats Jazz Band, ktorý hrá autentickú hot jazzovú a swingovú hudbu presne tak, ako si ju dnes môžete vypočuť zo starých šelakových platní. Sedem skvelých hudobníkov a dvaja šarmantní speváci Vás prenesú do obdobia 20. rokov ale takisto Vám zahrajú aj československé šlágre z 30. rokov.

 

Počas večera budete mať jedinečnú príležitosť naučiť sa grátis základy tanečných krokov tanca charleston od lektorov tanečnej školy B-Swing.

 

Na každej tančiarni Vám prinášame možnosť odniesť si z večera spomienku v podobe fotografie vo vintage fotokútiku a nebude tomu inak ani tentokrát.

 

 

Tlačová správa

 

Galéria

Valentin plagat 2020.jpg

 

 

Ďalšie články

Spectaculum na hudobných cestách: World Music Expo v Španielsku
Koncom októbra 2023 sa Alexandra Pastorková, zástupkyňa Občianskeho združenia Spectaculum, vybrala...
Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...