The Plastic People of the Universe otvoria 20. ročník Konvergencií

The Plastic People of the Universe otvoria 20. ročník Konvergencií
Peter Baláž

Kultová česká undergroundová kapela The Plastic People of the Universe prichádza premiérovo do Bratislavy na pozvanie festivalu Konvergencie s programom „Co znamená vésti koně“, ktorý sa uskutoční 11. septembra o 19.00 v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v Bratislave. Pôjde o špeciálny predkoncert, festival bude pokračovať od 16. do 24. septembra 2019.

Projekt „Co znamená vésti koně“ z roku 1981, ktorého umelecký tvar definovala dvojica výrazných osobností kapely, basgitarista Milan „Mejla“ Hlavsa (hudba) a Vratislav Brabenec (poézia, spev), dostal v roku 2014 novú podobu vďaka orchestrálnym aranžmánom Michala Nejtka. „Po hudobnej stránke znesú „Koně“ porovnanie s vrcholnou tvorbou vtedajších západoeurópskych progresívnych kapiel, na rozdiel od nich však majú úplne špecifickú a originálnu atmosféru, ktorá prestupuje celým hudobným i textovým materiálom. Atmosféru stiesnenosti, duchovného útlaku, ale tiež zvláštnej archaickosti a pátosu,“ hovorí o projekte, ktorý je venovaný 30. výročiu Nežnej revolúcie, hudobník, skladateľ a aranžér Michal Nejtek. Na úvod bratislavskej premiéry projektu bude premietnutý dokument o vzniku tohto nadčasového spojenia hudby a poézie v podaní legendárnej kapely a Filharmonie Brno pod taktovkou Pavla Šnajdra. Vstupenky na koncertu sú už dostupné v sieti Ticketportal.

Konvergencie sú výrazom hľadania zmyslu hudby v napätých životoch postmoderných ľudí. Hudba je tu miestom stretávania a komunikácie. Hudba je správou z cesty, tušením toho, čo ešte len príde.“ Juraj Kušnierik

Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie, ktorého zakladateľ a umelecký riaditeľ a violončelista Jozef Lupták pomenoval podľa kultového albumu súboru Collegium musicum Mariána Vargu, oslávi túto jeseň dve dekády svojej existencie. Za ten čas sa z nadžánrového podujatia, ktorého ťažiskom však aj naďalej ostáva komorná hudba v podaní renomovaných domácich a zahraničných interpretov, stala jedna zo stálic bratislavského hudobného života patriaca medzi najvýznamnejšie udalosti klasickej hudby na Slovensku. Konvergencie sa od iných festivalov líšia „dramaturgiou vytváranou na mieru“, ktorá poskytuje priestor pre spoluprácu domácich i zahraničných umelcov a prezentuje menej známe diela, ale tiež veľké klasické opusy v prekvapivých a nových kontextoch. Medzi dramaturgické akcenty patrí od vzniku festivalu uvádzanie tvorby slovenských skladateľov a hudba 20. storočia. K poznávacím znameniam Konvergencií patrí príjemná neformálna atmosféra –„konvergenčný efekt“, ktorý počas festivalových dní vytvorí z hudobníkov a návštevníkov festivalu komunitu priateľov s vášňou pre hudbu. Aj tento rok spojí renomovaných domácich i zahraničných umelcov a hudbu rozličných žánrov, sa uskutoční od 16. do 24. septembra 2019.

Hudba bez hraníc

V hudbe nemá význam hrať sa na nemennosť hraníc,“ povedal v knihe rozhovorov s Petrom Uličným O cestách, ktoré nevedú do Ríma Marián Varga, ktorý bol priateľom Jozefa Luptáka a častým hosťom Konvergencií. Do tejto skupiny ťažko zaraditeľných, no rozhodne zaujímavých projektov, bude patriť premiéra adaptácie Bartókovej opery Hrad kniežaťa Modrofúza autorského kolektívu Eva Šušková, Peter Mazalán, Jonatán Pastirčák, Ján Šicko a Peter Pažický v Primaciálnom paláci (18. 9. 2019). Hudobným dobrodružstvom, ktoré uzavrie 20. ročník festivalu bude koncert fenomenálneho izraelského mandolinistu Aviho Avitala (24. 9. 2019), ktorý na festivale debutoval s mimoriadnym úspechom v roku 2017. Na koncerte, ktorý v Slovenskom rozhlase spojí svety klasickej hudby a world music s Avi Avitalom vystúpia aj vokalistka Loire Cotler a 4-násobný držiteľ Grammy, perkusionista Glen Velez. Súčasťou 20. ročníku festivalu bude aj koncert pre deti, o ktorý sa tentokrát postarajú Tomáš Boroš a Ivan Šiller a premiéra dokumentu o festivale. Dvadsať rokov Konvergencií, retrospektíva i pohľad vpred, množstvo priateľov a nekonečno zážitkov, tešíme sa na vás!

 

VSTUPENKY sú dostupné v sieti Ticketportal.

FESTIVALOVÁ PERMANENTKA je v predaji za špeciálnu uvádzaciu cenu (v limitovanom počte) zakúpite tu:

http://bit.ly/permanentka_KONV2019

Podujatie sa koná pod záštitou primátora hl. m. SR Bratislavy Matúša Valla.

Podujatie je zaradené do programu v rámci 44. ročníka festivalu Kultúrne leto a Hradné slávnosti Bratislava 2019, ktorého organizátorom je BKIS.

Viac informácií o festivale možno nájsť na www.konvergencie.sk a Festival Konvergencie

FB event: http://bit.ly/Konvergencie2019

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

Galéria

kon19_PROGRAM_mail.jpg

 

 

Ďalšie články

Na Konvergenciách zaznel tiež komorný jazz
Uplynulý týždeň prebiehal v Bratislave jeden z dramaturgicky najpútavejších hudobných...
Steinar Raknes a Tore Brunborg na Konvergenciách
Medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie v dramaturgii s obľubou spája rôzne...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...