Týždeň aktivít v jazzovom klube Reduta

Týždeň aktivít v jazzovom klube Reduta
jazz.sk

Nekonečná afterparty, aj tak by sa dali pomenovať prvé dve semifinálové kola Czech Jazz Contest 2013. Minulý utorok a stredu sa predstavili v legendárnom jazzovom klube Reduta štyri mladé a nadupané kapely. Diváci napäto očakávali, kto predvedie najlepší výkon. Ani porota zložená z trubkára Juliusa 'Ďusa' Baroša, gitaristu Jaroslava 'Barneyho' Kantora a bubeníka Otto Hejnica nečakala taký zápal.

 

Prvý večer atmosféru v klube vytvárala pražská fusion skupina Gramotón. Vystriedala ju groove zostava S gusta a vydala zo seba úplne všetko. Štartujúca partia Gramotón sa snažila zaujať a diváci mohli vidieť, ako veľmi chce predviesť svoje umenie. Príjemne hrajúci S Gusto, ktorú tvoria študenti Ježkového konzervatória, predviedli disciplinovanú a profesionálnu hru vrátane kvalitných kompozícií. Mohli sme vidieť, že spolu páni už nejaký koncert odohrali.

 

S nadšením pre hru prišli do Reduty ohromiť prizerajúci aj Ján Steinsdörfer Trio a Děčínská jazz-rocková kapela Fluid Culture. A ich misia sa podarila. Hostia boli spokojní. Jan Steinsdörfer patrí bezpochyby k najtalentovanejším mladým klavíristom. V jeho triu mu sekundujú už skúsení hráči, ktorí pravidelne hrávajú v pražských jazzových kluboch aj v známych rockových a bluesových kapelách. Fluid Culture sa zamerali na jazz 80. rokov a veľkých hráčov ako Frank Zappa alebo Chick Corea. Bolo počuť, že spolu koncertujú pravidelne a pracujú na repertoári už dlhší čas. Celková súhra toho bola dôkazom. Diváci ich preto odmenili poriadným potleskom. Ani tentoraz nechýbala jam session, na ktorej si uvoľnene muzikanti vymieňali hudobné techniky a postrehy do skorých ranných hodín, tak ako to vedia len umelci.

 

Súdiť výkony na klubovom pódiu nie je nikdy ľahké a tentoraz to platilo dvojnásobne. Porota diskutovala dlho a temperamentne. Nakoniec postúpila zostava S gusta a to hlavne pre svoju starostlivú prípravu, pružnosť repertoáru, veľkú dynamiku a vzájomnú súhru. Podľa slov Otta Hejnica: "Rozhodlo celkové poňatie koncertu."

 

Pre ostatných ešte boj nekončí, v stávke je stále divácka cena, ktorá bude udelená bez ohľadu na názor poroty. Ani prizerajúci neodchádzali s prázdnou, okrem dobrej nálady a skvelého zážitku si odniesli lahodný darček. Raz sa šťastena priklonila ku košickému páru, druhýkrát zostala cena v Prahe.

 

Hudobný týždeň bude pokračovať koncertom mesiaca, na ktorom zahrajú české jazzové hviezdy, ktoré sa predstavili aj na prestížnej akcii Jazz na Hrade. Už tento pondelok to bude práve fantastický pianista Emil Viklický, medzinárodne uznávaný saxofonista Jaroslav Jakubovič, ktorý ako prvý hráč na saxofón podpísal zmluvu s americkou firmou Columbia Records. Doplní ich nový objav českej jazzovej scény Miroslav Hloucal, ktorý sa zúčastnil mnohých medzinárodných festivalov a súťaží a vyhral nemeckú Jazz Prix 2012.

 

Pre fanúšikov je na 7. marca pripravený hudobný bonbónik Ilsa HUIZINGA, holandská speváčka a medzinárodne obľúbená umelkyňa. Jej posledný album bolo vrelo prijatý divákmi aj kritikou, získal nomináciu na cenu Edison a rádio AVRO ho označilo za dosku mesiaca. Vďaka sprostredkovaniu cez  svojho dobrého priateľa Jana Smigmátora si našla Ilsa čas na dva koncerty v legendárnom klube Reduta. Prvá udalosť bude samostatný večer, druhý koncert spojí práve s Janom a jeho swingovým programom.

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...