Už túto sobotu odovzdáme Ceny ESPRIT za najlepšie jazzové albumy

Už túto sobotu odovzdáme Ceny ESPRIT za najlepšie jazzové albumy
Peter Baláž

V sobotu 30. apríla už po štvrtýkrát odovzdajú najlepším slovenským jazzovým albumom Ceny ESPRIT. Cenu verejnosti získala Ingrid Bezáková za svoj album Deep Inside, cena odbornej poroty bude zverejnená počas slávnostnej ceremónie s trojkoncertom nominovaných v MDPOH v Bratislave.

 

Od minulého ročníka prebral nad podujatím záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska, ako vyjadrenie podpory hlavnej myšlienke podujatia International Jazz Day, ktorého je slávnostné odovzdávanie cien ESPRIT súčasťou.

Počas večera predstavia svoje albumy naživo traja z nominovaných, pričom pri viacerých z nich ide o medzinárodné hudobné zoskupenia s účinkujúcimi z Poľska či Spojených štátov.

 

Lukáš Oravec Quartet predstaví nekompromisný jazz vychádzajúci z rešpektu k tradícii, Pavel Morochovič Trio zas predvedie dve tváre jazzu, lyrickú aj dynamickú. Tretia účinkujúca večera, Sisa Michalidesová, spojí svoj charakteristický rukopis s umením venezuelského klaviristu Benito Gonzaleza, virtuóza oceneného cenou Grammy.

Cena verejnosti bude udelená speváčke Ingride Bezákovej za album Deep Inside, ktorú získala na základe online hlasovania s počtom 26,3% celkových hlasov. Cena odbornej poroty bude ohlásená až počas slávnostnej ceremónie, pričom výber absolútneho víťaza nebol pre porotcov vôbec jednoduchý, o čom svedčia aj ich vyjadrenia k jednotlivým albumom:

 

Ľuboš Šrámek & his East European Artsemble – White Dream
Ľuboš Šrámek sa vybral na veľmi úspešné aranžérske, skladateľské a organizačné orgie. Nahrávka predstavuje moderný mainstreamový jazz v jeho najlepšej podobe. Viktor Zappner, umelecký riaditeľ a dramaturg (Devonport Jazz)

 

Pavel Morochovič Trio – Awakening
Pavel Morochovič má zaujímavé myslenie, v kontexte stredoeurópskeho jazzu predstavuje originálne melodické stvárnenie jazzu v miniatúrnych štruktúrach. Prof. Yvetta Kajanová, PhD.- muzikológ (Katedra hudobnej vedy FiFUK)

 

Sisa Michalidesová & Benito Gonzalez – Dream Rhapsody
Ženský element se v tvorbě Sisy neschová a je to dobře. S pomocí mužských spoluhráčů vznikla hudba, která má jak duši, tak energii. Vilém Spilka, riaditeľ a dramaturg (JazzFestBrno)

 

Album Lukáš Oravec Quintet – Piotrology
Medzinárodná zostava ilustruje to, čo je podstatou jazzu - sloboda a otvorenosť svetu. Je tam nádherný drive, v improvizovaných častiach inteligencia a kreativita vládne nad bezchybnou technikou. Viktor Zappner, umelecký riaditeľ a dramaturg (Devonport Jazz)

 

Súčasťou slávnostného večera bude aj krst aktuálneho CD Sisy Michalidesovej a výstava karikatúr jazzových hráčov od ilustrátora Michala Kečkeša. Ten je zároveň aj autorom originálnej digitálnej grafiky s vyobrazením víťaza ceny verejnosti. Autorkou hlavnej ceny odbornej poroty je sklárska výtvarníčka Gordana Turuk a tradične ju predstavuje sklenená soška kontrabasu zdobená zlatom a platinou.

Programom bude hostí sprevádzať moderátorská dvojica Lucia Šipošová a Ján Sklenár. Celé podujatie bude zároveň vysielané v priamom prenose na vlnách Rádia Devín.

 

Vstupenky na podujatie si je možné zakúpiť v predpredaji v sieti Ticketportal za cenu 10 eur. Cena na mieste v prípade voľných kapacít bude 12 eur. Sedenie v sále je voľné.

Pre priaznivcov jazzu predstavuje ocenenie ESPRIT jedinečnú šancu získať prehľad o tom najlepšom, čo za posledný rok na Slovensku vzniklo a zároveň dáva možnosť na stretnutie s komunitou hudobníkov a zhodnotenie predchádzajúceho roka.

Hlavným partnerom podujatia je spoločnosť Porsche Inter Auto Slovakia. Mediálnym partnerom RTVS a rádio Piešťany. Podujatie podporila SOZA, Hudobný fond, Hudobné centrum, Bratislavský samosprávny kraj, Euboia glass a Melody shop.

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Cena ESPRIT - anketa za najlepší slovenský jazzový album roka 2015
Portál Jazz.sk vyhlasuje štvrtý ročník ceny za najlepší jazzový album roka Esprit 2015. Víťazné...
Je známy víťaz Ceny verejnosti ESPRIT: Najväčšie sympatie verejnosti má Deep Inside Ingrid Bezákovej
Je známy víťaz Ceny verejnosti tohto ročníka ankety o najlepší slovenský jazzový album ESPRIT 2015...
Hudobná cena Esprit 2015 klope na dvere, kompletizujeme nominácie
Portál Jazz.sk pripravuje už štvrtý ročník ceny za najlepší jazzový album roka Esprit 2015....
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...