Už žiadna nuda v Brne – iba jazz

Už žiadna nuda v Brne – iba jazz
Peter Motyčka

Moravská metropola sa na niekoľko dní stane hlavným mestom jazzu. Od pondelka 27. júna budú v brnianskom divadle Husa na provázku prebiehať Central European Jazz Showcases, na ktorých sa predstaví osem slovenských a osem českých zoskupení. Svoju tvorbu predstavia najmä medzinárodnému odbornému publiku – riaditeľom a umeleckým vedúcim jazzových festivalov, dramaturgom hudobných klubov či hudobným novinárom.

 

Showcases voľne nadväzujú na súťaž mladých jazzových kapiel Central European Jazz Competition, ktorú v roku 2018 organizoval JazzFestBrno spolu s rakúskym partnerom Jazzwerkstatt Poysdorf. Podujatie Central European Jazz Showcase spoločne pripravuje organizácia JazzFestBrno a občianske združenie Spectaculum.

 

Interpretov vyberala porota zložená z českých i európskych predstaviteľov jazzovej komunity. Viete ktoré slovenské a české zoskupenia sa prebojovali do finálneho výberu? Napríklad projekt Bardo vynikajúcej speváčky, textárky, skladateľky a basgitaristky Sisy Fehér a gitaristu Vladka Mikláša. Ich spoločná nahrávka, ktorá si prepožičala názov z tibetskej „Knihy mŕtvych“, zaujala svojou naliehavosťou a trojica (spolu s českým bubeníkom Petrom Nohavicom) dokáže počas vystúpení preniesť poslucháčov do autonómneho magického sveta krásnych, minimalistických a sofistikovaných zvukových paliet založených na vrstvení gitarového zvuku a harmonických spevov a rytmických vĺn.

 

 

Ďalšou pozoruhodnou slovenskou vokalistkou bude Kristína Mihaľová, ktorá spolu s gitaristom Jakubom Šedivým tvorí pop-soulové duo Lash & Grey. ‍Po ocenení Nových tvárí slovenského jazzu prekvapili debutomSleepin“ With the Lights on“ v roku 2020 a hoci aktuálny „Blossoms of Your World“ ešte väčšmi nadbieha popu, špecifický vokálny feeling s frázovanie speváčky nenechajú nikoho na pochybách. Treťou slovenskou vokalistkou bude Júlia Kozáková spolu s rôznožánrovým zoskupením Sole (klavirista Ľudovít Kotlár, kontrabasista Ľubomír Gašpar, akordeonista Filip Urda a bubeník Jakub Valíček).

 

K matadorom slovenskej scény patrí Pacora Trio, ktoré svoju originalitu na rozhraní jazzu a folklóru ponúka už od roku 2004. Nezmenenú zostavu tvoria huslista Stanislav Palúch, cimbalista Marcel Comendant a kontrabasista Róbert Ragan. Ich repertoár zahŕňa originálne aranžmány ako aj vlastné kompozície a kapela doteraz predstavila dvojicu albumov – debutový s jazzovým a gypsy swingovým feelingom a ďalší s prímesou slovenských a moldavských folklórnych melódií. Trio sa predstavilo na mnohých medzinárodných scénach a určite prekvapí aj v Brne. Slovenské farby budú tiež obhajovať Altar Quartet saxofonistu Nikolaja Nikitina a klaviristu Ľuboša Šrámeka. Zostavu ich aktuálneho projektu „November“ doplnia kontrabasista Matej Štubniak a bubeník Marián Ševčík.

 

 

Posledné tri zoskupenia tvoria hudobníci mladšej generácie. Ľubomír Gašpar Cimbal Project ponúka prepojenie cimbalu s jazzovým triom a ich debut „The Point of View“ získal cenu Radio_head Award 2017 za najlepší world music album. Okrem lídra tvoria zostavu kontrabasista Peter Korman, klavirista Jakub Tőkőly a bubeník Kristián Kuruc. Laureátmi domácich súťaží (Nové tváre slovenského jazzu, Pódium mladých talentov, Jazz Start Up) sú aj trio Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers, ktoré popri lídrovi-klaviristovi tvoria basgitarista Marek Taraj a bubeník Dávid Juraj Raši.

Tibor Feledi Kairos Quintet budú v Brne prezentovať originálne kompozície, inšpirované slovenskými detskými piesňami v netradičnom prepojení so súčasným progresívnym jazzom. Ich album „Common Playgrounds“ získal ocenenie Radio_head Award ako jazzový album roka 2018. Zoskupenie tvoria klavirista Tibor Feledi, altsaxofonistka Lenka Molčányiová, trubkár Michal Cálik, basgitarista Michal Šelep a bubeník Juraj Dávid Raši.

 

 

Domácu brniansku scénu budú zastupovať avantgardné improvizačné teleso Brünnwerk kombinujúce jazz s poéziou (jeho členmi sú spevák Petr Rybíz Toman, klarinetista Pavel Zlámal, klaviristi Martin Konvička a Jaroslav Šťastný, kontrabasista Juraj Valenčík a bubeník Kristián Kuruc) a progresívne zoskupenie Endemit, ktorého hudba je neurvanou ódou na radosť“. Zoskupenie prechádzalo viacerými zmenami a jeho aktuálnu zostavu tvoria gitarista Vít Beneš, basgitarista Vlado Micenko a bubeník Erik Hajtmánek. Medzižánrový výlet sľubuje aj kapela Limbo s originálnou a ťažko zaraditeľnou fúziou inšpirovanou filozofiou legendárneho Art Ensemble of Chicago. Členmi kvarteta je dvojica saxofonistov (Pavel Hrubý a Petr Kalfus), kontrabasista Taras Voloshchuk a bubeník Dušan Černák.

 

 

Ešte koncom minulého storočia vznikla experimentálna groove-jazzová skupina Muff, ktorej objavná koláž vychádza z jazzu i rocku. Jej členovia sa nevyhýbajú ani práci s elektronikou a samplami a na konte majú trojicu vynikajúcich albumov. Členmi pozoruhodného zoskupenia sú saxofonista Marcel Bárta, gitarista Jiří Šimek, klavirista Jakub Zitko, basgitarista Jakub Vejnar a bubeník Roman Vícha. Ochepovsky Project zasa patrí k nedávnym objavom českej jazzovej a alternatívnej scény. Gitarista Igor Ochepovsky dal dokopy hudobníkov širokého žánrového rozptylu, ktorí predkladajú eklektickú zmes jazzu, neo-soulu, hip hopu a popu. V Brne sa s kapelou predstaví aj turecká speváčka ilæy, ďalšími členmi budú violončelista Šimon Marek, trubkár Miroslav Hloucal, saxofonista Petr Kalfus, klávesista Jan Aleš, basgitarista Ondřej Hauser a bubeník Michal „Kolouch“ Daněk.

 

 

Pomerne novým projektom je aj Post Noisy Pots, v ktorom sa členovia elektronického tanečného dua Noisy Pots (hráč na klávesových nástrojoch Michal Šupák a bubeník Jakub Tengler) stretli s gitaristom/basgitaristom Antonínem Dlapou a svoju hudbu obohatili prvkami jazzu, afroamerickej hudby a klasiky. Výsledkom je originálny mix elektroniky, loopov a tanečných beatov s inštrumentálnou virtuozitou a značnou úlohou improvizácie. Zoskupenie The Track Inspection klaviristu a hráča na hammondky Jana Andra kombinuje jazzovú tradíciu so soulom, funkom a hiphopom. Jeho členmi sú gitarista Kirill Yakovlev, trombonista Richard Šanda, trubkár Miroslav Hloucal, saxofonista Petr Kalfus a bubeník Tomáš Hobzek.

 

Posledným českým ansámblom budú Treetopnástrojovo unikátne zoskupenie akordeonistu Vojtu Drneka, trombonistu Richarda Šandu a kontrabasistu Michala Šelepa. Rozmanitosť a bohatosť ich prejavu fúzujúceho jazz, folklór i klasickú hudbu nesmierne zaujal a ich minuloročný debutový album získal sériu ocenení na českej scéne.

 

 

Pokiaľ by sa niekomu málilo šestnásť československých projektov, môže zavítať do Brna už v nedeľu večer a byť účastníkom prvého ročníka Slavností synkop, na ktorej sa vo vonkajších i vnútorných priestoroch divadla Husa na provázku predstavia Dan Bárta s Triom Roberta Balzara, trio Dorůžka - Wyleżoł - Ballard, Ondřej Štveráček, Luboš Soukup, Tomáš Liška, trio Brunner - Foukalová - Křišťan, Point of Few, Treetop či kapela Vertigo oslavujúca dvadsiate výročie svojej existencie. Brno bude jednoducho počas najbližších dní patriť len a len jazzu!

 

 

Autor: Peter Motyčka

 

Esprit 2023

Galéria

Už žiadna nuda v Brne – iba jazz
Už žiadna nuda v Brne – iba jazz

 

 

Ďalšie články

Central European Jazz Showcase: usporiadatelia festivalu JazzFestBrno chystajú prvý jazzový showcase festival v Česku
Central European Jazz Showcase (CEJS) je novinkou v aktivitách pořadatelů jednoho z největších...
Ako som objavoval slovenský jazz. V Brne.
„Prečo tam vlastne chceš ísť?“, pýtala sa ma pred niekoľkými dňami, v predvečer brnianského...
Cieľová rovinka česko-slovenského jazzového maratónu v Brne
O udalostiach prvého dňa Central European Jazz Showcase v moravskej metropole sme už referovali v...
Treetop: „V našej hudbe musí byť jednoducho všetko, čo potrebujeme, aby tam bolo.“
Komorné jazzové trio Treetop založila partia spolužiakov na JAMU v Brne a ich rovnomenný debut (...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...