Video: improvizácia robota a človeka v jazze

Video: improvizácia robota a človeka v jazze
jazz.sk

Robot nazvaný Shimon vie improvizovať jazz! Podľa jeho tvorcov, na rozdiel od iných robotov, ktoré vedia prehrávať hudbu, Shimon ju vníma. Robot vie počúvať, čo sa hrá, analyzovať to a potom sám improvizovať. A to sa učil improvizovať ako jazzový majster.

 

Gil Weinberg z programu hudobnej technológie Georgia Tech tvrdí, že Shimonovým výsledkom je hudba, ktorá má inšpirovať ľudí - nie snaha zmeniť naše muzicírovanie na robotické. "Hlavnou myšlienkou je použitie počítačových algoritmov na vytvornie takej hudby, akú by ľudia nikdy nevytvorili," povedal Weinberg. "Naše motto je: Počúvaj ako človek, ale improvizuj ako stroj."

 

Weinberg naprogramoval Shimona, aby hral ako Thelonious Monk. Hoci sa on a jeho tím snažíili naučiť robota hrať ako stroj, najprv ho museli naučiť, ako hrá človek. Na to používali štatistiky a analýzy Monkovej improvizácie. Keď mali štatistický model pianistu, mohli robota naprogramovať, aby v tomto modeli improvizoval.

 

Weinberg hovorí, že robot nebude hrať všetko ako pianista bebopu, alebo iný jazzový majster, avšak „jeho hra bude mať pravdepodobne povahu a charakter hudobníkovho štýlu. Je ťažké presne predpovedať, čo bude robiť v každom okamihu," hovorí. "Ale náš algoritmus sa do značnej miery pozerá na niekoľko posledných nôt, ktoré hrá a na základe toho vidí, aká je pravdepodobnosť ďalšej noty – to je základom analýzy veľkého súboru prepísanej improvizácie."Niektorí hudobníci sa ťažšie programujú ako ostatní. Weinberg tvrdí, že napríklad Ornette Coleman by vyžadoval oveľa väčšie množstvo prepísanej práce ako Monk.  

 

V istom zmysle to redukuje hudbu na čísla a štatistiky. Vzhľadom na dostatočné vylepšenie algoritmov, ktoré program používa, si Weinberg myslí, že bude schopný vytvoriť niečo veľmi podobné jazzovému majstrovi. Ale nemyslí si, že robot by sa mal snažiť hrať rovnako ako človek. "Nemyslím si, že robot dokáže zachytiť celú emocionálnu  a expresívnu energiu," povedal Weinberg. Možno, že raz bude taký počítačový program, ale teraz ešte nie. Nemyslím si, že máme na to matematiku. Máme matematiku, aby sme získali noty a rytmus a váhy. Či to môže zachytiť genia v Thelonious Monkovi  -dúfam, že nie. Ale možno."

 

Vypočujte si, ako Shimon improvizuje a posúďte sami...

 

Jarmila Žuffová

Zdroj: internet

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...