Víťaz Jazz START UP 2022 už túto nedeľu!

Víťaz Jazz START UP 2022 už túto nedeľu!
Peter Motyčka

V nedeľu 13. 2. 2022 rozhodne odborná porota o víťazovi Jazz START UP – súťaže pre mladé jazzové talenty, ktorú po deviatykrát vyhlásil portál Jazz.sk v spolupráci s Rádiom Devín. Koncert finalistov v Slovenskom rozhlase v Bratislave bude možné, vzhľadom na aktuálnu situáciu, sledovať len prostredníctvom live stream na stránkach Jazz.sk alebo fb jazz.sk od 19.00 hod.

 

Cieľom projektu Jazz START UP je pomôcť novým jazzovým talentom prostredníctvom mediálnej podpory ako aj motivačným start up balíčkom. Súčasťou „Hlavnej ceny“ je možnosť dvojdňového nahrávania v profesionálnom Štúdiu J (pod záštitou vydavateľstva Pavian Records) a vydanie oficiálneho debutového albumu. „Cena za živé vystúpenie“ zahŕňa príležitosť účinkovania na popredných slovenských jazzových festivaloch. „Cena Beyerdynamic“ umožňuje nákup produktov Beyerdynamic od spoločnosti BaSys. Všetci finalisti, ktorí sa zúčastnia záverečného koncertu, získajú počas súťaže mediálnu podporu a prezentáciu na Rádiu Devín, ako aj na stránkach Jazz.sk a na ďalších hudobných portáloch. V rámci finálového koncertu Jazz START UP sa v nedeľu 13. 2. 2022 predstavia kapely Lenka Gálisová Quartet, Adrián Filip Quartet a Reháková Knight Group.

 

Hoci je speváčka a herečka Lenka Gálisová nováčikom na hudobnej scéne, odborná porota súťažnej prehliadky Nové tváre slovenského jazzu 2020 jej udelila Cenu za presvedčivý vokálny výkon a zoskupenie Lenka Gálisová Quartet z Nitry si odnieslo Hlavnú cenu, ako aj ocenenie Objav roka. Interpretačným výkonom nadchol porotu aj bubeník kvarteta Martin Kukučka.

O rok neskôr bodovalo na prehliadke Nové tváre slovenského jazzu 2021 ďalšie z finálových zoskupení, Adrián Filip Quartet. Do rodnej Žiliny sa vrátili so sériou ocenení (Cena za presvedčivý kolektívny výkon a za individuálne výkony, Objav festivalu, Cena SOZA za pôvodnú tvorbu pre lídra). Komunikatívne groovujúce fusion kapely vedenej basgitaristom Adriánom Filipom bude o priazeň poroty Jazz START UP bojovať aj túto nedeľu.

Adrian Filip Quartet, Nové tváre slovenského jazzu 2021

(Foto: Slovenská jazzová spoločnosť)

 

Mária Reháková je pozoruhodnou flautistkou, speváčkou i skladateľkou, pohybujúcou sa medzi rodným Slovenskom a Veľkou Britániou, kde študovala na viacerých hudobných inštitúciách. Realizuje sa v jazzovom duu Maria & James, ako aj vo world music sextete Topoľana. Členom jej aktuálneho zoskupenia Reháková Knight Group je aj britský tenorsaxofonista Sam Knight.

Do projektu Jazz START UP sa mohli zapojiť hudobné zoskupenia so žánrovým zameraním na jazz, latino, groove, soul, fusion či nu jazz, členom musel byť aspoň jeden slovenský hudobník a kapela nesmela mať k dátumu spustenia súťaže vydaný oficiálny album. O víťazovi Jazz START UP 2022 rozhodne odborná porota zložená z renomovaných hudobníkov i publicistov (Gabo Jonáš, Boris Čellár, Peter Motyčka). Viac sa dozviete počas finálového večera Jazz START UP v nedeľu 13. 2. 2022 prostredníctvom live stream.

 

 

FB: www.facebook.com/jazzstartup

www. Jazz.sk

 

Tlačová správa

 

Esprit 2023

Galéria

Víťaz Jazz START UP 2022 už túto nedeľu!
Víťaz Jazz START UP 2022 už túto nedeľu!

 

 

Ďalšie články

Jazz START UP: Víťazom prvého kola koncertných duelov sa stalo zoskupenie New Message Jazz
V sobotu 23. novembra sa v bratislavskom Bohéma Bare uskutočnilo prvé kolo súťaže mladých jazzových...
Nech je dobrej hudby medzi nami veľa
Milí priatelia hudby zvanej Jazz, priatelia dobrej hudby. Akosi vždy, na prelome rokov prichádza...
Jazz Start Up 2019 pozná svojich víťazov. Debutový album nahrá duo Mihaľová a Šedivý
Siedmy ročník súťaže mladých jazzových talentov dospel do finále. Cenu za živé vystúpenie si...
Miloš Biháry Trio v štúdiu Slovenského rozhlasu
Druhé kolo súťaže Jazz START UP posunulo do finále trnavsko-senickú formáciu Miloš Biháry Trio,...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...