Viva Musica! odhaľuje prvé mená

Viva Musica! odhaľuje prvé mená
jazz.sk

Po minuloročnom úspechu dvojice Igudesman & Joo, ktorí očarili divákov Starej tržnice svojím humorom a virtuozitou, sa organizátori rozhodli niečo podobné dopriať širšiemu hľadisku, a to na otváracom koncerte 9. ročníka Viva Musica! festivalu, ktorý sa uskutoční 22. júna 2013 na Hlavnom námestí v Bratislave.

Zoskupenie „klasicky“ vyštudovaných hudobníkov MozART Group, ktorí sa rozhodli hrať klasickú hudbu, povedzme, tak trochu inak, zaútočí na bránice publika, ktoré na ich vystúpeniach zakaždým plače od smiechu! V rámci svojich vystúpení pracujú s hudbou ako s plátnom, analyzujú jej štruktúru a dopĺňajú ju o brilantné asociácie s nečakanými vyústeniami. Poľské kvarteto založili v roku 1995 Filip Jaślar (1. husle), Michał Sikorski (2. husle), Paweł Kowaluk (viola) a Bolek Błaszczyk (violončelo). Odvtedy obišli štyri kontinenty, viac ako 40 krajín a spolupracovali s takými menami ako napr. poľský herec a mím Ireneusz Krosny či Bobby McFerrin. MozART Group síce hrá Mozarta či Vivaldiho, ale pri počúvaní Malej nočnej hudby v podaní štyroch brilantných hudobníkov z Akadémie hudby vo Warszawe a Łodzi budete mať pocit, že Mozart pochádzal z Nashvillu, Tennessee, Bavorska, Španielska alebo komponoval v štýle židovského klezmeru!

Ďalším veľkým menom, ktoré nie je na Slovensku potrebné zvlášť predstavovať, je japonská jazzová klaviristka a skladateľka Hiromi Uehara, ktorá sa v rámci Viva Musica! festivalu po prvýkrát predstaví so svojím novým projektom Move. Na koncerte 24. júna v Starej tržnici ju budú sprevádzať najväčšie mená svetového jazzu: basgitarista Anthony Jackson, propagátor šesťstrunovej basgitary, a bubeník Steve Smith, ktorého v roku 2001 americký magazín Modern Drummer zaradil medzi TOP 25 svetových bubeníkov všetkých čias!

 

            Viva Musica! festival bude aj v roku 2013 prebiehať počas posledného júnového týždňa 22. – 29. júna 2013 na štyroch pódiách v Bratislave – Hlavné námestie, Stará tržnica, Albrechtovský dom na Kapitulskej ulici Bratislavský hrad.

 

 

 

Ďalšie články

Počuli ste minuloročné prekvapenia českej jazzovej scény?
Len pred niekoľkými dňami sme sa dozvedeli meno laureáta jazzového albumu roka 2023 v rámci ocenení...
Na ubolenú dušu - David Miilmann Group: What´s Left
Druhý album dánskej skupiny okolo gitaristu Davida Miilmanna je pohladením v čase jarných únav...
Priatelia a kamaráti WAF Bandu
Meno speváka (ale aj klaviristu či aranžéra) Matúša Uhliarika poznajú už zopár rokov priaznivci...
Saxofónový súboj freeTenors
Legendárnymi jazzovymi súbojmi – jazz battles, sa preslávili v New Orleans najmä osobnosti ako Joe...