Svet opúšťa ďaľšia jazzová osobnosť: Vo veku 69 rokov zomiera jeden z hlavných predstaviteľov „New Orleans jazz“ Henry Butler

Svet opúšťa ďaľšia jazzová osobnosť: Vo veku 69 rokov zomiera jeden z hlavných predstaviteľov „New Orleans jazz“ Henry Butler
Radovan Baláž

V pondelok 2. júla 2018 navždy opustil americkú jazzovú scénu klavirista Henry Butler. Stalo sa tak v jednom z ústavov pre seniorov v Bronxe, kde sa od roku 2009 liečil na rakovinu hrubého čreva. Správu o jeho úmrtí potvrdil jeho manažér Art Edelstein.

Henry Butler bol hudobníkom, ktorý priviedol južanský štýl „New Orleans“ až na pokraj avantgardy. Jeho spôsob hry bol neuveriteľne precízny, no zároveň nespútaný. „Miestami sa zdalo akoby mal namiesto dvoch rúk dokonca tri, či štyri zároveň,“ povedal o ňom líder skupiny Dumpstaphunk Ivan Neville, ktorý s Butlerom spolupracoval ako člen hviezdneho zoskupenia New Orleans Social Club. Butler bol tiež jedným z uznávaných členov neworleánskeho „klavírneho panteónu“, kde svoje čestné miesto zastával medzi menami ako Jelly Roll Morton, James Booker, Tuts Washington, či Fats Domino.

Jeho hudba v sebe spájala prvky synkopácie, melizmatiky boogie-woogie a gospelu a prenikala polyrytmikou afro-karibskej hudby.

Butler sa narodil 21. septembra 1948 v New Orleans. Vyrastal na sídlisku Calliope, ktoré bolo neskôr v roku 2005 spustošené ničivým hurikánom Katrina. Ako ešte malé dieťa ochorel na zelený zákal, prišiel o zrak a začal navštevovať školu pre nevidiacich v Louisiane. Práve tu sa začal venovať hre na klavíri, trombóne a bicích nástrojoch. Taktiež sa naučil čítať noty v Braillovom písme a hrával populárne piesne „podľa ucha“. Hudbou sa začal živiť už ako 14-ročný. V 80. rokoch sa presťahoval do Los Angeles, kde začal nahrávať prvé albumy „Fivin´around“ a „The village“. Začiatkom vydania albumu „Orleans Inspiration“ v roku 1990 začal Butler smerovať k New Orleans funku, R&B a bluesu. Rozsah jeho štýlu v sebe zahŕňal všetko od Schubertovských harmónií až po free jazz.

Tento skutočne inšpiratívny klavirista sa aj po tom, ako sa v roku 2015 dozvedel, že má rakovinu, rozhodol naďalej pokračovať vo vystupovaní. V tom istom roku podstúpil chirurgickú operáciu, no o 2 roky neskôr sa mu choroba vrátila. V júli plánoval aj turné po Európe. Jeho posledný koncert sa uskutočnil 18. júna pod názvom „Jazz for justice“ ako benefičný koncert mesta New York.

 

Zdroj: https://www.nytimes.com

Foto: Jacob Blickenstaff

Autor: Radovan Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Legendárne vydavateľstvo Impulse! Records znovu ožíva
Ikonické jazzové vydavateľstvo Impulse! Records, ktoré v 60.a 70. rokoch minulého storočia...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...