Vychádza CD a DVD 'Collectivity' kontrabasistu Bartuša

Vychádza CD a DVD 'Collectivity' kontrabasistu Bartuša
jazz.sk

V najbližších dňoch sa objaví nový album hudobníka Štefana 'Pištu' Bartuša. Pôjde o live nahrávku zo slovenského  klubu Blue Note. Na albume sa podielali špičkoví jazzmeni zo Slovenska - Ľuboš Šrámek, Michal Bugala, Peter Solárik a tiež zahraničný hosť projektu - američan Andy Middleton. Okrem zvukového CD bude k dispozícii aj video dokument z nahrávania.

Nahrávku, v ktorej obohatil džez o prvky vážnej hudby aj world music, predstaví výnimočný kontrabasista a skladateľ Štefan ,,Pišta“ Bartuš 15. marca 2012 v bratislavskom Divadle Aréna. Album Collectivity vznikol počas slovenského turné džezmena s projektom JazzBrothers, ktoré sa konalo na jeseň roku 2011.

Krstnou mamou novej, mimoriadne originálnej nahrávky bude popredná slovenská džezová speváčka Lucia Lužinská. A jedinečným večerom 15. marca 2012, ktorý sľubuje stretnutie mnohých známych slovenských hudobníkov, bude sprevádzať svetový bubeník Martin Valihora.

,,Keď sa muzikant odovzdá hudbe, v čase, keď tvorí, ako keby mal kontakt s niečím nadpozemským. Je to skoro ako omša či meditácia,“ uvažuje nad albumom Collectivity Štefan ,,Pišta“ Bartuš. ,,Zrazu človek splynie s hudbou a práve to je to, prečo sa džezu nedá odolať. A ešte viac, keď má prajné publikum, ktoré po koncerte odchádza šťastné, spokojné, vďačné. To je to najkrajšie na celom hraní,“ dodáva kontrabasista a skladateľ.

V projekte JazzBrothers hrá s Bartušom prvá liga slovenských džezmenov: klavirista Ľuboš Šrámek, gitarista Michal Bugala a hráč na bicie nástroje Peter Solárik. Na jesenných koncertoch, a tak aj na albume Collectivity, s nimi účinkoval jeden z najlepších svetových saxofonistov, američan Andy Middleton. Pre jeho vyťaženosť ho na krste nahradí Jurre Pukl zo Slovinska.

,,Štefan ,,Pišta“ Bartuš je neskutočne talentovaný a tvorivý džezový kontrabasista. Mal som tú česť s ním pred časom vystupovať, ale jeho projekt JazzBrothers je omnoho vyspelejší, čerstvejší a originálnejší. Jasne rozoznateľné hudobné korene a dokonalá atmosféra New Yorku, ktorú z nahrávky cítim, mi dáva šancu dotknúť sa reality vždy, keď ho počujem,“ povedal o albume Collectivity popredný poľský saxofonista Piotr Baron.

Okrem novej nahrávky predstaví Štefan ,,Pišta“ Bartuš na krste 15. marca 2012 v Divadle Aréna aj dokumentárny film zo zákulisia jesenného turné a nahrávania albumu. A keďže dokument bude aj súčasťou nového albumu, ,,tajné“ životy špičkových slovenských džezmenov bude môcť spoznať široký okruh fanúšikov džezu.

,,Keď som mal desať rokov – ako môj syn teraz – alebo možno ešte menej, otec ma učil hrať ľudové pesničky na klavíri. Bola to pre mňa dobrá škola, aj keď sa mi vtedy veľmi nechcelo. On hral na husliach melódiu a ja som musel hľadať harmóniu podľa ucha,“ prezradil o svojich hudobníckych začiatkoch Bartuš. ,,Otcovi som venoval skladbu Period, ktorú sme počas turné s JazzBrothers hrali vždy ako prvú,“ dodal džezmen.

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...