Vyhrajte pobyt v luxusnom apartmáne #555

Vyhrajte pobyt v luxusnom apartmáne #555
Peter Motyčka

Od nedele poznáme laureáta ocenenia ESPRIT za najlepší domáci jazzový album roka 2022. Medzinárodná odborná porota vybrala spomedzi minuloročnej „dvadsaťštvorky“ nominovaných práve „Room#555“ – prvý štúdiový projekt takmer dvadsať rokov fungujúceho ansámblu Matúš Jakabčic CZ-SK Big Band.

 

Víťazovi srdečne blahoželáme, pretože „Room#555“ (JFJ / La Plata Production) je album, na ktorý sme dlho čakali. Líder ansámblu Matúš Jakabčic je neúnavným popularizátorom a propagátorom jazzu nielen ako hudobník a aranžér, ale tiež ako dlhoročný pedagóg a organizátor. Jeho príklad a nasadenie „nakopli“ a posunuli desiatky hudobníkov, ktorí sú dnes oporou a pevnou súčasťou nielen domácej scény. Klobúk dole, Mr. Jakabčic!

 

 

Medzinárodný CZ-SK Big Band funguje už takmer dve desaťročia, hoci podvýživená kultúra mu nedovoľuje viac ako príležitostné vystúpenia. Hranie na pravidelnej báze by bolo, samozrejme, ideálom (a tiež akýmsi laboratóriom, v rámci ktorého by si hudobníci vyskúšali aranžérsku prácu), no buďme vďačný aj za to málo. Po dvoch koncertných albumoch (pamätný je ten z viedenského RadioKulturhaus v novembri 2006 s Harrym Sokalom) sa lídrovi podarilo v auguste 2021 zhromaždiť takmer dve desiatky hudobníkov niekoľkých generácií (najmladšími boli Lukáš Oravec a Martin Uherek, na druhej strane spektra stáli „veteráni“ Matúš Jakabčic či Juraj Bartoš). Výsledkom je nových 16 skladieb, v rámci ktorých sa orchester predstavuje v plnej (17) i redukovanej zostave (14). Dvojica bonusových trackov pochádza z koncertu v rámci Bratislavských jazzových dní 2011 s hosťujúcim Harrym Sokalom. Tie zároveň ostávajú spomienkou na dvoch nežijúcich členov – altsaxofonistu Rostislava Fraša a trubkára Martina Ďurdinu.

 

 

Room#555“ je skutočne výdatným počúvaním a pokiaľ máte o tento výnimočný dvojalbum záujem, napíšte nám do stredy 10. mája meno hosťujúceho speváka, ktorý sa na nahrávke objavuje. Dvaja z vás si môžu dopriať pobyt v tejto zvukovo dokonalom apartmáne spolu s CZ-SK Big Bandom.

 

 

Matúš Jakabčic conductor, guitar / Marek Kotača – alto and soprano sax, clarinet / Miroslav Poprádialto sax, clarinet / Ondřej Štveráček – tenor and soprano sax / Martin Uherek – tenor sax, clarinet / Erik Rothenstein – baritone sax, clarinet, bass clarinet / Rostislav Frašalto sax / Štěpán Markovič – tenor sax / Ádám Gráf – trumpet and fluegelhorn / Juraj Bartoš – trumpet and fluegelhorn / Rastislav Sucháň – trumpet and fluegelhorn / Lukáš Oravec – trumpet and fluegelhorn / Ondrej Juraši – trumpet and fluegelhorn / Gábor Subicz – trumpet and fluegelhorn / Martin Ďurdina – trumpet and fluegelhorn / Richard Šanda – trombone / Branislav Belorid – trombone / Jozef Vörös – trombone / Michal Motýľ – bass trombone / Bohumil Bydžovský – trombone / Přemysl Tomšíček – trombone / Jan Jirucha – trombone / Ľuboš Šrámek – piano / Tomáš Baroš – double bass / Marián Ševčík – drums / Harry Sokal – tenor and soprano sax

 

Autor: Peter Motyčka

Fotografie: Rudolf Baranovič

Výhercovia: Pavol Sokol, Jan Fedor

Esprit 2023

Galéria

Vyhrajte pobyt v luxusnom apartmáne #555
Vyhrajte pobyt v luxusnom apartmáne #555

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...