Waking Vision opäť brázdia Ameriku

Waking Vision opäť brázdia Ameriku
Peter Motyčka

V letných mesiacoch sme mali viacero príležitostí absorbovať energiu sprostredkovanú výnimočným americko-slovenským (dalo by sa povedať kultovým) zoskupením Waking Vision, ktorého súčasnú zostavu tvoria spolužiaci z prestížnej Berklee College of Music v Bostone – gitarista / skladateľ John Shannon a bubeník Martin Valihora spolu s kontrabasistom Petrom Slavovom. Je vynikajúce, že svoj nový album „The Breathing Earth“ (Pavian records 2023) predstavujú práve v týchto dňoch aj americkým fanúšikom.

 

Ak môžem byť trochu osobný (zrejme aj sentimentálny), tak sa mi v spomienkach vybavuje mladým obecenstvom zaplnená Spoločenská sála bratislavského PKO s excelentným mäkkým zvukom a tiež album „Of the Waking Vision“ (Hevhetia 2006), ktorý vtedy zoskupenie v rozšírenom kvartetovom obsadení prezentovalo. A hneď po fantastickom koncerte sa vybraná časť fanúšikov presunula do štúdia LUX communication na Internátoch Ľudovíta Štúra (takzvané Mlyny), kde v úzkom priateľskom kruhu prebehol rovnaký koncertný program, zaznamenaný poltuctom kamier. Vďaka vydavateľovi Jánovi Sudzinovi som mohol byť pritom (vďaka Jano!) a je mi nesmierne ľúto, že unikátny záznam tohto rodinného koncertu dodnes neuzrel svetlo sveta. (Podľa všetkého odpočíva incognito v nejakom archíve a snáď sa jedného dňa dočkáme…).

 

 

Škoda však plakať nad rozliatym mliekom – treba prijať to, čo máme. A tým je aktuálne americké turné Waking Vision, ktoré vrcholí práve tento víkend. Včera (štvrtok) sa trojica predstavila v Akrone v štáte Ohio (Blu Jazz) a ešte ju čaká trojica pennsylvánskych podujatí v okolí metropoly Pittsburgh, kde sa predstavia vôbec po prvýkrát v mestách Pittsburgh, Blawknox a Point Breeze. Súčasťou vybraných koncertov sú aj workshopy. Snáď ešte pripomeniem skutočne osobitú otvorenú hudbu, zaznievajúcu v spojení s prírodou, ktoré zoskupenie produkuje. Autor skladieb a gitarista John Shannon nie je typickým exhibujúcim sólistom: skôr sa pohráva s atmosférou a témbrami a celok reflektujúci vnútorné pocity možno označiť ako duchovný či prírodný jazz.

 

 

Hudba Waking Vision bola od počiatku inšpirovaná prírodou a svetom,“ spomína John Shannon. „Pre tento program sme sa rozhodli ešte na samotnom začiatku. Uvedomujeme si, že sme súčasťou Zeme, vďaka nej tu môžeme byť a napĺňať ju špecifickou, možno aj trochu inou hudbou. Ak jej budeme pozorne načúvať, môže cez nás prúdiť ďalej.“ Waking Vision sú napriek výraznej individualite svojich členov (nechávajúcich svoje ego predo dvermi) nesmierne homogénnou a súdržnou kapelou. Nekonfliktnosť a spätosť s prírodou najväčšmi vyhovujú naturelu Johna Shannona, ktorý svojím pozitivizmom poznačil niekdajšie dravé výboje zoskupenia a výsledok je prostý a bezúhonný, ako idea, ktorú hlása.

 

 

Dlhých sedemnásť rokov museli čakať fanúšikovia Waking Vision na nový album a na svojom štvrtom albume „The Breathing Earth“ ostávajú hudobníci verní svojim prvotným ideálom. „V roku 2006 sa vydal každý z nás iným smerom a preto trval návrat tak dlho,“ spomína Shannon. „Napriek tomu sme ostávali v kontakte, hoci sme neskúšali nové veci. Osobne som vnímal, že k novým skladbám potrebujem viac skúseností – práve tie živia a podnecujú tvorivú energiu. A nové skúsenosti priniesol život práve v tejto etape.“ Nová etapa priniesla spoluprácu s newyorským kontrabasistom Petrom Slavovom a zaznamenanie nového materiálu v jednom z tamojších štúdií. „Prichádzame s akustickým zvukom, čo je v hudbe Waking Vision nový element, ktorý nás s Johnom prirodzene napadol,“ dodáva Martin Valihora. „Aj preto máme kontrabasistu: Peter Slavov je náš spolužiak, ktorý našu hudbu sleduje od začiatku. Jeho hra v istom momente pripomína basgitarové hranie s veľkým akustickým kontrabasovým zvukom.

 

 

Waking Vision Winter Tour 2024

Št 11. januára Blu Jazz, Akron, Ohio

Pi 12. januára Con Alma, Pittsburgh, Pennsylvania

So 13. januára N Stuff Music, Blawknox, Pennsylvania

Ne 13. januára Space Upstairs, Point Breeze, Pennsylvania

 

Autor: Peter Motyčka

Foto: Ctibor Bachratý

Galéria

Waking Vision opäť brázdia Ameriku
Waking Vision opäť brázdia Ameriku
Waking Vision opäť brázdia Ameriku

 

 

Ďalšie články

Reportáž: Druhý deň festivalu One Day Jazz
Tento ročník (viac dní trvajúceho) One Day Jazz festivalu v Bratislave sa historicky po prvý krát...
Zvuk generácie. Waking Vision Trio: The Breathing Earth
Vysvetlení pojmu „generácia“ je viacero, či už si pomôžeme metodikou biológie, sociológie,...
Cenu ESPRIT si prevzal gitarista David Kollar
Slovenské oslavy Medzinárodného dňa jazzu pod záštitou UNESCO sa už tradične nesú v znamení...
Čo všetko sa urodilo na domácej scéne world music?
Odpovede na túto otázku snáď zaznejú budúci piatok 24. mája v bratislavskom Kácečku, kde prebehne...
Laserová show Mattiu Müllera
Pokiaľ sa média nadchýnajú nad hudobným (či skôr vizuálnym) zážitkom z koncertu francúzskeho...
OpenJazzFest ožije Kubou i Brazíliou
Bohatá ponuka jazzových festivalov je typická najmä pre jesenné mesiace, no fanúšikovia si nemusia...