Winter JazzFest Trnava: Ďalšie polienko v jazzovom ohni mesta Trnava

Winter JazzFest Trnava: Ďalšie polienko v jazzovom ohni mesta Trnava
Patrik Gömöri

V ostatných rokoch sa v Trnave stále viac rozrastá publikum hladné po kvalitnej súčasnej (nielen džezovej) hudbe, k čomu prispievajú aj aktivity rôznych organizácií, komunít či individuálnych nadšencov organizovať  zaujímavé podujatia a formovať kultúrny kolorit v meste. Jedným z nich je aj festival Winter JazzFest Trnava. Myšlienka ponúknuť aj v zimnom období významnejšie džezové podujatie, ktoré by prirodzene nadväzovalo na letný mestský open-air festival Trnavský jazzyk, skrsla v hlave trnavského rodáka, hudobníka Michala Bugalu. Ten o festivale hovorí, že je to ako dielo, ktoré je súčasťou akéhosi tvorivého procesu s tendenciou napĺňať počiatočnú víziu. Napriek krátkej histórii festivalu Winter JazzFest Trnava sa na jeho pódiách vystriedalo už viacero významných domácich, ale aj zahraničných umelcov z európskych krajín a zo Spojených štátov amerických. A o zvučné mená nebude núdza ani tento rok.

A to hneď prvý festivalový deň - tzv. večer februárový (8. 2.) predstaví headliner večera, domáca basgitarová legenda vo svojom projekte s názvom Juraj Griglák Company svojho zahraničného hosťa, ešte len 27-ročného holandského bubeníka Yorana Vrooma, ktorý už v detstve získaval rôzne hudobné ocenenia. Okrem iných, spolupracuje aj so známym spevákom a klávesistom Corym Henrym či Frankom McCombom. McComba mali česť doprevádzať aj elitní slovenskí hudobníci ako Martin Valihora, či práve samotný Juraj Griglák, držiteľ ceny Esprit, ktorého formáciu dopĺňajú prvotriedny česko-slovenský tandem - trubkár Miroslav Hloucal a klavirista Eugen Vizváry.

Trnavskému divákovi sa premiérovo odprezentuje zoskupenie Gypsy Jazz SK, nový projekt významného slovenského huslistu Jána Berkyho-Mrenicu ml. ponúka výnimočných, renomovaných slovenských muzikantov: spevák a gitarista Marco Pillo, gitarista Michal Bugala a kontrabasista Ján Rigo. Ich vystúpenia sú nabité inštrumentálnou virtuozitou a silnými emóciami, ktoré v sebe nosí rómske hudobné dedičstvo.

Mladú domácu scénu zastúpia talentovaní muzikanti vo formácii Anabela Mollová Band. Vychádzajúcu spevácku hviezdu doprevádzajú laureáti minuloročnej súťažnej prehliadky Nové tváre slovenského jazzu, basgitarista Daniel Griglák (Jurajov syn), gitarista Markus Daniel, a tiež ďalší z nastupujúcej generácie: Jakub Kačic, Remo Klačanský a skúsený perkusionista Peter Raitl.

Tlačová správa

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Nová frekvencia pre slovenský jazz: Martin Valihora prichádza s Jazz Rádiom
Jazz. Hudobný žáner, ktorý má na Slovensku a aj v Bratislave množstvo priaznivcov. Spoločne...
Michal Bugala: Kvôli kapele Marka Churnchetza som sa rozhodol rozšíriť Winter Jazz Fest o jeden deň
Porozprával som sa s naším elitným jazzovým gitaristom, skladateľom a organizátorom Michalom...
Speváčka Brigita vydala druhý album Brigita B
Nitrianska speváčka Brigita Tarinová vydala v júni svoj druhý štúdiový album. Novinka s ...
O novom sólovom albume Juraja Grigláka sa píše už aj v Amerike
O najnovšom albume vynikajúceho slovenského basistu Juraja Grigláka "Time To Fly" sme už na portáli...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...