Yosuke Yamashita za klavírom v plameňoch

Yosuke Yamashita za klavírom v plameňoch
Peter Baláž

Klavirista Yosuke Yamashita patrí medzi priekopníkov free-jazzového a avantgardného klavíra krajiny vychádzajúceho slnka. Do povedomia širšej verejnosti sa však určite zapísal aj vďaka svojmu nezvyčajnému koncertu, ktorý odohral na horiacom klavíri.

 

Pláž na pobreží západného Japonska prefektúry Ishikawa sa 8.marca 2008 stala miestom bizarného vystúpenia šesťdesiatšesť ročného Yamashitu. Oblečený v hasičskom azbestovom obleku zasadol za krídlo a začal hrať improvizovaný koncert. Po chvíli začal klavír horieť, ale Yamashita pokračoval v hre dovtedy, kým od ohňa nepopraskali všetky struny a klavír sám nestíchol. „Nemyslím si, že som riskoval svoj život, i keď som sa takmer udusil dymom, ktorý sa mi neustále hrnul do nosa a do očí,“ spomína Yamashita, „rozhodol som sa pokračovať v hre, až kým klavír neprestane vyludzovať zvuky, a aj keď som to neplánoval, skončilo to nakoniec súbojom na život a na smrť medzi mnou a klavírom.“    

Toto nevšedné vystúpenie však nebolo Yamashitovou „ohnivou“ premiérou. V roku 1973 dostal ešte ako začínajúci klavirista ponuku od grafického dizajnéra menom Kiyoshi Awazu na účinkovanie  v jeho krátkom filme s vševraviacim názvom „Burning piano“, čiže „Horiaci klavír“. Yamashita prišiel s myšlienkou reprízy horiaceho čísla, keď znovu vzhliadol po troch desaťročiach starý film. Vystúpenie sa uskutočnilo pod záštitou múzea súčasného umenia v Kanazawe počas výstavy dnes už legendárneho umelca Kiyoshi Awazu.  

 

 

Do povedomia svetového jazzu sa zapísal aj vďaka kapele New York Trio, kde hrá po jeho boku legenda kontrabasu Cecil McBee a bubeník Pheeroan akLaff. Po debutovej nahrávke Sakura z roku 1990 nasleduje rad albumov klavírneho tria, kvarteta so saxofonistom Joe Lovanom i sólové projekty pod hlavičkou vydavateľstiev Verve a Universal Music.

 

Slovenskému publiku sa predstaví Yosuke Yamashita spolu s duom Lotus Position hrajúcim tradičnú japonskú hudbu v obsadení Akihito Obama - bambusová flauta šakuhači  a  Akira Horikoshi - perkusie.   

Koncert klaviristu Yosuke Yamashitu sa uskutoční dňa 16.2.2015 o 19.00 vo Veľkej koncertnej sále Slovenského Rozhlasu v Bratislave18.2.2015  v Košickom kultúrnom centre v Košiciach. Na oba koncerty je vstup voľný.   

 

Zdroj: itnsource.com

Peter Baláž

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Japonská legenda free jazzového klavíra navštívi Slovensko
Bratislava a Košice zažijú vo februári vystúpenie jedinečného japonského klaviristu menom...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...
Lukáš Oravec Quartet vyráža na WARM UP TOUR 2024
Už tento týždeň zahajuje trubkár a bandlíder Lukáš Oravec jarnú koncertnú sezónu a spolu so svojím...
Očarenie francúzskou trúbkou - daoud: Good Boy
Keď sa spomenie Francúzsko, jazz a trúbka v jednej vete, asociujem automaticky dve mená...