Zakladateľ Montreux Jazz Festival Claude Nobs tragicky zahynul

Zakladateľ Montreux Jazz Festival Claude Nobs tragicky zahynul
jazz.sk

Claude Nobs, 76 ročný zakladateľ svetoznámeho festivalu Montreux Jazz Festival podľahol včera zraneniam z pádu na lyžiach.

 

Po nehode, ktorá sa stala počas dovolenky v obľúbených horách Caux-sur-Montreux, bol známy organizátor prevezený do Lausannskej nemocnice, posledné tri dni bol v stave kómy.  10. januára podľahol Claude zraneniam a opustil jazzový svet, ktorý svojimi festivalovými aktivitami počas života nesporne obohatil.

 

Už ako 31 ročný, počas vedenia Turistickej kancelárie Montreux, zorganizoval prvý jazzový festival a predstavil takých umelcov ako Charles Lloyd, Keith Jarrett, Ron McClure či Jack DeJohnette. Novovzniknutý festival zaznamenal okamžitý úspech a získal si reputáciu ďaleko za hranicami Švajčiarska. Podujatie sa veľmi rýchlo stalo nepísaným svetovým festivalom jazzu. Je nám cťou, že minulý rok aj naša redakcia dostala pozvanie na túto svetovú udalosť.


Claude Nobs s Herbie Hancockom a Quincy Jonesom

Štyri desaťročia používal Nobs najmodernejšiu techniku k záznamu festivalovćh vystúpení. Niekoľko umelcov dokonca získalo ocenenia Grammy za najlepší audio album s názvom 'Live in Montreux' a mnoho z koncertov v súčasnosti vychádza na DVD.
Každoročne všetci účinkujúci dostávali pred vystúpenim od riaditeľa Nobsa pozvánku na domácu párty. Po vystúpení si zas mohli pozrieť nahrávku vlastného koncertu na obrovskej obrazovke v hostiteľovej obývačke. Spôsob, akým Claude Nobs pracoval bol jedinečný.
 

R.I.P. Claude Nobs, jazzový svet prišiel o veľkého nadšenca a organizátora.

-rob-

Esprit 2023

Galéria

nobs_herbie.jpg

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...
ESPRIT - hlasovanie o najlepší domáci jazzový album je spustené!
Už o niekoľko dní sa dozvieme, kto získa prestížne ocenenie ESPRIT za najlepší slovenský jazzový...
UFMC: Brno zrejme opäť mnohým „nakopne prdel“
Neviem s tým nič robiť, ale Brno som si v poslednom období nesmierne zamiloval: počas celého roka...