Zomrel avantgardný dirigent Butch Morris

Zomrel avantgardný dirigent Butch Morris

 

Dirigent, kornetista a kapelník Lawrence “Butch” Morris bol známy pre svoj osobitý prístup k dirigovaniu. Tzv. „conduction“ (dosl. vedenie) bola, ako uvádza Bobby Reed (DownBeat Magazine), „improvizovaná interakcia medzi dirigentom a súborom“. Butch Morris 29. januára v New Yorkskom zdravotnom stredisku Veterans Affairs v Brooklyne podľahol rakovine. Zomrel vo veku 65 rokov.
 
Lawrence Douglas Morris sa narodil v Californii 10. februára 1947. Vyrastal v Los Angeles, hral na trúbku v školskom orchestri. Jeho otec slúžil v námorníctve a on sám slúžil v armáde. Počas tohto obdobia bol odvelený do Nemecka, Vietnamu a Japonska. 
 
Ako hudobník sa venoval hre na kornet, neskôr viedol kapelu. Hral spoločne so svojím bratom kontrabasistom Wilberom Morrisom, trúbkarom Bobby Bradfordom a saxofonistami Stee Lacy a Davidom Murrayom. V posledných rokoch spolupracoval s hudobnou skupinou Burnt Sugar. 
 
 

 
V sedemdesiatych rokoch vyučoval hudbu v Holandsku a vo Francúzsku. Začiakom osemdesiatych rokov sa presťahoval do New Yorku. Práve v Spojených štátoch uviedol v roku 1985 svoj koncept dirigovania. Butch Morris používal vlastný súbor giest a symbolov, ktoré používal počas dirigovania, či presnejšie povedané „vedenia“ (conduction), ako sám koncept nazval. Koncept spočíval v používaní zvláštnycn znamení a giest, z ktorých každé nejakým spôsobom upravuje kompozíciu v reálnom čase. Dirigent, ktorý by tieto gestá použil, by tak získal možnosť okamžite odovzdať jednotlivcovi alebo kolektívu informáciu o interpretácii, o zmene či nástupu harmónie, melódie, rytmu, frázovania, ale aj o artikulácii či formy. Dirigent tak so súborom vytvára dirigovanú improvizáciu, či interpretáciu. Butch Morris vyučoval svoj koncept po celom svete a nahral množstvo albumov, na ktorých takto „viedol“ súbory on, ale aj ďalší dirigenti. 
 
Foto: nytimes.com
-nat-
 

Esprit 2023

 

 

Ďalšie články

Týždeň slovenského jazzu: klaviristi
Dnes necháme hovoriť (alebo lepšie povedané znieť) klavírnych majstrov. Jazzová klavírna úroda bola...
Týždeň slovenského jazzu: všehochuť
Niekedy to proste vypáli tak, že do jedného vreca musíte zozbierať všetko, čo nezapadlo inde: bez...
Týždeň slovenského jazzu: vokalisti
Dnes to bude stručnejšie, keďže zo spomenutej päťky som sa viacmenej dostal len k dvom albumom...
Týždeň slovenského jazzu: tradícia
Pomaly, ale isto sa blížime k Medzinárodnému dňu jazzu, ako aj k oslavám tohto sviatku...